Economic

Guvernul promite compensații mai mari la energie, pe fondul discuțiilor privind creșterea tarifelor la gaz

Guvernul promite compensații mai mari la energie, pe fondul discuțiilor privind creșterea tarifelor la gaz

Guvernul intenționează să majoreze compensațiile la energie oferite consumatorilor, în cazul în care ANRE va aproba majorarea tarifelor. Ședinţa Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică, în care trebuia examinată cererea Moldovagaz de a majora tariful la gaz cu aproape 35 la sută, a fost amânată. Subiectul a stârnit nedumerire în rândul experţilor şi a unor deputaţi care au cerut audieri publice.

Moldovagaz solicită o majorare cu 33,1% la sută a tarifului la gaz pentru consumatorii casnici invocând o creștere a prețul mediu de furnizare a gazelor naturale.

MESAJUL S.A. "MOLDOVAGAZ" Principalii factori, care au determinat necesitatea revizuirii prețurilor sunt: - majorarea prețurilor de achiziție pentru gaze naturale în trimestrul IV 2024 cu 31,3% - majorarea costurilor serviciilor de transport gaze naturale cu 21,6% - a costurilor serviciilor de distribuție cu 1,8%, și a costurilor de furnizare cu 2,6% - includerea devierilor tarifare negative în valoare de 217 milioane lei. ANRE a anunțat că cererea de majorare a tarifului va fi examinată astăzi, 27 noiembrie. Decizia a stârnit controverse în rândul experților, iar azi dimineață ANRE a anunțat că decizia este amânată pentru 29 noiembrie.

SERGIU TOFILAT expert, membrul Consiliului de Observatori ai S.A. Moldovagaz: Moldovagaz în perioada mai-noiembrie nu s-a ocupat de procurarea gazelor la prețuri decente pentru sezonul de încălzire și am ajuns la situația că astăzi acest administrator cumpăra gaz la prețuri actuale care sunt destul de mari. De ce ANRE refuză să facă consultări publice, pentru că majorarea cu 40% este absurd. Este metodologia tarifară care spune că dacă costurile reale depășesc cu 1% trebuie să fie revizuit tariful. Dacă vor evita să facă ședință publică mă adresez organelor competente.

Expertul Veaceaslv Ioniță susține și el că prin omiterea etapelor legale de organizare a ședințelor, ANRE ignoră interesul public.

VEACESLAV IONIȚĂ expert economic: Solicitare care poate fi examinată și aprobată nu mai devreme de 20 ianuarie. dacă tariful va fi aprobat fiecare din noi va plăti cel puțin cu 4 lei în plus. La un consum în această iarnă de 500 mil m3 gaz, cât a mai rămas pnă la sf.iernii, asta inseamnă minimum 2 mldr lei.

După valul de critici, ANRE a emis un comunicat în care își justifică decizia urgentă de ajustare a tarifelor prin necesitatea de a asigura securitatea aprovizionării.

COMUNICATUL ANRE: " În luna noiembrie 2024, piețele internaționale au înregistrat o creștere substanțială a prețurilor gazelor naturale, indicii TTF majorându-se cu peste 25%. Totodată, S.A. "Moldovagaz" a finalizat procesul de achiziție pentru anul 2024, stabilind un preț mediu anual de achiziție semnificativ mai mare decât cel inclus în prețurile reglementate actuale. Această diferență impune ajustarea imediată a prețurilor pentru a reflecta costurile reale." Ministrul Muncii, Alexei Buzu, a declarat că mecanismul de acordare a compensațiilor va fi revizuit dacă ANRE va aproba tarife mai mari la gazele naturale.

ALEXEI BUZU ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale: Noi, în consultare cu Ministerul Energiei şi cu colegii de la ANRE, vom vedea care este decizia cu privire la tarif şi noi vom face calculele de rigoare. Atunci când vom avea claritate pe acest aspect, voi ieşi în faţa dvs şi voi comunica exact în ce măsură şi cum Guvernul va atenua şi acest aspect. Suntem gata să administrăm soluţii inclusiv dacă vor apărea alte şocuri sau creşteri de tarif.

Iar, președintele Comisiei Economie, Radu Marian, a scris că, săptămâna viitoare, vor fi organizate audieri parlamentare publice pe tema energiei.

RADU MARIAN, președintele Comisiei Economie, Buget și Finațe: "În cadrul acestor audieri, ne propunem să clarificăm motivele care au dus la această solicitare de majorare neașteptată și să identificăm soluții pentru a reduce, pe viitor, riscul unor ajustări bruște ale tarifelor. "

Ultima ajustare a tarifului la gaz a avut loc în mai 2024. Atunci tariful a scăzut cu 1,24 lei. În prezent consumatorii casnici achită 13,12 lei pentru un m3 de gaz. Moldovagaz solicită un tarif de 17 lei și 46 de bani cu TVA inclus, cu peste patru lei mai mult.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter