Politic

Victor Parlicov, după vizita în Rusia, la Gazprom: O criză în regiunea transnistreană, un scenariu destul de realist

Victor Parlicov, după vizita în Rusia, la Gazprom: O criză în regiunea transnistreană, un scenariu destul de realist

O criză în regiunea transnistreană este un scenariu destul de realist. O spune chiar ministrul Energiei, Victor Parlicov, după vizita in Rusia, la Gazprom. Potrivit lui, nu există o certitudine că gazele rusești vor fi livrate în regiunea transnistreana și după 1 ianuarie 2025.

Discuțiile cu Gazprom s-au axat pe două subiecte: livrarea gazelor rusești în regiunea transistreană și numirea unui consiliu de administratie la Moldovagaz. Concernul rus ar fi anunțat că este de acord cu candidaturile propuse de Chișinău. Potrivit ministrului Energiei, Gazprom a insistat și pe subiectul datoriilor istorice. Livrarea gazelor în regiunea transistreană rămâne, însă, incertă dar Gazprom insistă ca tranzitul să continue pe teritorul Ucrainei. Pentru asta, Chișinăul ar trebui să ducă tratative. O altă opțiune este livrarea pe rute alternative, prin Turcia, doar dacă se vor achita datoriile istorice. Gazprom pretinte peste 700 milioane de dolari. Auditul independent a arătat însă că ar fi vorba de doar 8,6 milioane de dolari.

VICTOR PARLICOV ministrul Energiei: " Gazprom cumva leagă subiectul livrărilor prin rută alternativă prin Turcia, de subiectul achitării acelei pretinse datorii a malului drept. Ei cumva spun că dacă nu va fi progres pe acele datorii atunci noi vom lua în considerare ce-i posibil, ce-i nu posibil pe rute alternative, cât vom livra, cum vom livra. aceste subiecte sunt legate. "

Oficialul de la Chișinău a mai declarat că ne-am putea aștepta la surprise din partea Gazprom-ului, iar o criză în regiunea transistreană, după 1 ianuarie 2025 este un scenariu destul de realist. Pentru alimentarea anuală cu gaze naturale a regiunii transnistrene ar fi nevoie de aproape 400 mil. de dolari.

VICTOR PARLICOV ministrul Energiei: În acest scenariu vă spun: DA, noi vom achiziționa energie electrică din altă parte, ne asumăm că va fi mai scumpă. DA, livrările de gaze pe malul stâng, volumele necesare pot fi livrate fizic dar depinde cum sunt achitate, în sensul acesta noi apelăm și la sprijinul partenerilor internaționali. Lucrăm cu partea transnistreană căci și ei trebuie să înțeleagă că odată și odată chestia asta o să se termine și trebuie să se pregătească să achite gazele la costurile reale. Negocierile cu Gazprom au stirnit reactii diverse printre analistii de la Chisinau. Ba că s-a dat mâna cu exponenții unui stat agressr si asta ar fi o capcană și o umiliță. Alti mai pragmatici acceptă că e o necesitate tristă, invocând criza umanitară care ar putea izbucni în regiunea transnistreană.

VICTOR CIOBANU analist politic și economic: Acum Ucraina cum trebuie să perceapă această vizită la așa-zise negocieri, căci nu se negociază cu Gazprom este arhicunoscut, el îți pune condiții și punct. Varianta fezabilă după mine, care a fost într-un fel sau altul spălată de dul ministru a fost aceea că dacă se întâmplă criza de la 1 ianuarie, mergem care sunt modalitățile ca să nu provocăm o catastrofă umanitară în stânga Nistrului. Republica Moldova nu mai achiziționează de doi ani gaze rusești. Aproape 6 milioane de metri cubi pe zi sunt livrate în prezent de Gazprom în regiunea transistreană. De acolo Chișinăul achiziționează ca mai mare cantitate de energie electrică. În prezent, RM are suficient gaz in stoc inclusiv, pentru luna ianuarie.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter