Actualitate

LIVE. Veronica Dragalin: PA a efectuat 33 percheziții la 12 persoane într-o anchetă comună cu Republica Franceză, cu asistența Biroului Federal de Investigații (FBI) al SUA

post-img
Veronica Dragalin

Procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, susține un briefing de presă.

ZFR

În această dimineață, 4 iunie 2024, Procuratura Anticorupție a efectuat multiple percheziții în cadrul unei anchete comune între Republica Moldova și Republica Franceză, cu asistența Biroului Federal de Investigații (FBI) al Statelor Unite, ce investighează o presupusă schemă de corupție prin care persoane publice din Republica Moldova și din alte țări primesc mită pentru a interfera cu publicarea de către INTERPOL a Notificărilor Roșii pentru infractori din diferite țări anunțați în căutare internațională (infracțiuni prevăzute la art. 324 alin. (3) lit. b) și c) din Codul penal al Republicii Moldova).

Procuratura Anticorupție a pornit un dosar penal pe 2 aprilie 2024, pe baza informațiilor primite de la Parchetul Național Financiar al Franței (PNF). Ancheta franceză a fost inițiată pe baza informațiilor furnizate de INTERPOL. Ulterior, autoritățile din Marea Britanie au furnizat și alte informații relevante Procuraturii Anticorupție din Moldova.

La 11 aprilie 2024, Republica Moldova și Republica Franceză au încheiat un acord de Echipă Comună de Investigație la sediul Eurojust la Haga, Olanda.

Procuratura Anticorupție a solicitat și asistența FBI în calitate de specialiști în prelucrarea dispozitivelor digitale care urmau să fie ridicate în cadrul perchezițiilor autorizate.

La 4 iunie 2024, în temeiul unor mandate de percheziție autorizate de un judecător de instrucție din Republica Moldova, procurori și ofițeri din cadrul Procuraturii Anticorupție au efectuat 33 percheziții la 12 persoane, cu asistența procurorilor și ofițerilor francezi și FBI în calitate de specialiști în prelucrarea dispozitivelor digitale ridicate în cadrul perchezițiilor autorizate.

ZFR

În urma perchezițiilor, procurori și ofițeri anticorupție au ridicat dispozitive digitale, inclusiv telefoane mobile, laptopuri și calculatoare, alte obiecte și documente, care urmează să fie examinate din punct de vedere al relevanței și concludenții pentru cauza penală. Perchezițiile au avut loc azi dimineața cu susținerea deplină din partea instituțiilor publice vizate și sunt în desfășurare.

Până la moment, 4 persoane au fost reținute pentru o perioadă de până la 72 de ore.

Se vor efectua acțiuni suplimentare de urmărire penală pentru stabilirea tuturor împrejurărilor cauzei, în vederea adoptării unei hotărâri în condițiile legii, despre care publicul va fi informat.

„Suntem determinați să luptăm împotriva corupției la nivel înalt sub toate formele, în special împotriva acelor scheme care pun în pericol cauzele penale în întreaga lume. Această investigație comună este o dovadă a faptului că cooperarea internațională între instituțiile de drept este esențială în detectarea și oprirea infractorilor corupți, care nu sunt limitați de frontiere naționale. Împreună, vom continua să lucrăm cu curaj și să livrăm rezultate pentru eliminarea corupției din instituțiile publice și pentru a face lumea un loc mai sigur pentru cetățenii noștri”, a declarat Veronica Dragalin, Șefa Procuraturii Anticorupție din Moldova.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter