4,5 milioane de dolari SUA vor fi oferite Republicii Moldova sub formă de grant, în vederea realizării Programului Fondului fiduciar multidonator „Creștere, Reziliență și Oportunități pentru Bunăstare în Moldova (M-GROW)” pentru cofinanțarea Proiectului „Tranziția durabilă către eficiența energetică în Moldova (STEEM)”. O hotărâre în acest sens a fost prezentată de ministrul Energiei și aprobată astăzi în cadrul ședinței Cabinetului de miniștri.
Obiectivul principal al proiectului este îmbunătățirea eficienței energetice în clădirile publice și rezidențiale din Republica Moldova, precum și modernizarea sistemului centralizat de alimentare cu energie termică din municipiul Chișinău.
Acordul de grant, în valoare de 4,5 milioane de dolari, va finanța două componente principale. Prima componentă, cu un buget de 1,5 milioane de dolari, se va axa pe sprijinirea Centrului Național pentru Energie Durabilă (CNED) pentru realizarea auditurilor energetice, întocmirea documentației tehnice și dotarea cu echipamente IT necesare pentru implementarea unui mecanism de finanțare durabilă în eficiența energetică.
A doua componentă, cu un buget de 3 milioane de dolari, este destinată suportului unității de implementare a proiectului, dezvoltării unui sistem informațional de monitorizare a eficienței energetice și pregătirii profesionale a principalelor părți interesate, prin ateliere de lucru și vizite de studiu.
Proiectul STEEM prevede, de asemenea, investiții suplimentare în valoare de 35 milioane de dolari SUA, printr-un acord de împrumut destinat renovării energetice a 46 de școli din toată țara. Lucrările includ izolarea termică, înlocuirea ferestrelor și ușilor, modernizarea iluminatului și instalarea de echipamente verzi, precum pompe de căldură și panouri solare, pentru a optimiza consumul de energie în instituțiile de învățământ. Prin urmare, aproximativ 46.000 de elevi, profesori și personal din școlile modernizate vor beneficia de îmbunătățirea confortului termic, calității aerului și iluminatului. Totodată, companiile private din sectorul construcțiilor și serviciilor energetice vor avea acces la noi oportunități de afaceri.
De asemenea, proiectul include investiții de 15 milioane de dolari SUA pentru îmbunătățirea eficienței energetice a sistemului de alimentare cu energie termică în clădirile publice, inclusiv în 11 școli, prin instalarea a aproximativ 350 de puncte termice individuale și reconfigurarea rețelei de alimentare cu energie termică din sistemul centralizat. În plus, se vor implementa măsuri de răspuns în situații de urgență.
Proiectul „Tranziția durabilă către eficiența energetică în Moldova” are un buget total de 54,5 milioane de dolari SUA, dintre care 50 de milioane vor fi acordate sub formă de împrumut de către BIRD, iar 4,5 milioane sub formă de grant, oferite de Fondul Fiduciar Multidonator „Moldova – Dezvoltare, Reziliență și Oportunități pentru Bunăstare (M-GROW)”. Proiectul se va desfășura între 2024 și 2029 și va fi gestionat de Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE).