Alegerile din Republica Moldova au arătat şi slăbiciunile cadrului legislativ. Expertii sustin că sunt probleme în ceea ce priveşte influenţele din exterior, iar acest lucru a afectat rezultatul alegerilor. Comisia Electorală Centrală urmează să discute cu specialiştii despre aceste deficienţe şi să vină cu propuneri de amendare a legii.
Specialiştii cred că sunt necesare mai multe măsuri de protecție impotriva influenţelor din exterior, în special prin finanţări ilegale. Trebuie modificate Codul electoral şi alte legi, pentru ca Poliţia, Procuratura şi alte instituţii să poată lupta eficient în contracararea fenomenului.
PAVEL POSTICĂ vicepreședinte, Comisia Electorală Centrală: „Anumite norme democratice au fost viciate, pentru a discredita democraţia. Mă refer aici la acele acţiuni de protest simulate şi regizate, la care au fost aduşi cetăţeni care au fost plătiţi pentru acest lucru. Probabil şi aici va trebui să intervenim”.
Atât reprezentanţii Comisiei Electorale Centrale, cât şi cei ai misiunilor de observare au constat că, în campania electorală, s-au implicat activ mai mulţi indivizi care nu au niciun statut electoral.
NICOLAE PANFIL şeful misiunii de observare Promo-LEX: „Cetăţenii au dreptul să se implice în activităţi de promovare a unor opţiuni la referendum, considerăm noi, deşi cadrul legal la momentul de faţă spune că doar partidele politice şi blocurile pot face agitaţie. Respectiv, acesta ar fi un subiect de discuţie pentru modificarea cadrului legal. Să îmbunătăţim noţiunea de resurse administrative care este astăzi în Codul electoral, să o aducem la standardele Comisiei de la Veneţia, pentru că astăzi această noţiune se referă doar la perioada strictă a campaniei, o lună de zile, precum şi nu defineşte toate formele prin care se poate manifesta utilizarea sau abuzul de resurse administrative”.
Unele aspecte tehnice vor fi puse in dezbatere cu experţii.
PAVEL POSTICĂ vicepreședinte, Comisia Electorală Centrală: „Ca exemplu putem să aducem acele constatări formulate de Curtea Constituţională, cum, în baza la ce se calculează prezenţa la vot, scorul opţiuni etc; cum punem în aplicare acele metode digitale pe care le-am testat în acest scrutin”.
Reprezentanţii Promo-LEX spun că sunt necesare prevederi speciale în situaţiile când sunt organizate două scrutine concomitent, aşa cum a fost pe 20 octombrie, astfel încât concurenţii electorali să știe precis ce fel de agitaţie pot face.