Un laborator educațional inovativ care va purta numele celebrului matematician Grigore Moisil, părintele informaticii românești, a fost inaugurat, astăzi, la Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM), Facultatea Calculatoare, Informatică și Microelectronică în prezența rectorului UTM, prof. univ., dr. hab. Viorel Bostan, Secretarului de Stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) Adrian Dupu, coordonatoarei proiectului, Daniela Istrati și a numeroși profesori și studenți. Realizarea proiectului Centrul Educațional și Inovativ „Informatică și Modelare Matematică” Grigore Moisil (CEIM) a fost posibilă datorită finanțării oferite de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României.
La evenimentul de inaugurare, coordonatoarea proiectului, Daniela Istrati, a prezentat dotarea și inovațiile prezente, care includ display wall LCD, ecran tactil interactiv, sistem de conferințe de înaltă calitate, echipamente video și alte achiziții care contribuie la digitalizarea completă a activităților universitare. Bugetul total al proiectului a fost de 33.300 euro, din care 30.000 euro reprezintă finanțarea nerambursabilă solicitată de la Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (D.R.R.M.), iar 3 000 euro din parte UTM. Această inițiativă este destinată să ofere studenților o platformă de învățare practică în domeniul informaticii, aducându-i mai aproape de viziunea și valorile promovate de Grigore Moisil.
Este o onoare și o bucurie să mă aflu, astăzi, la inaugurarea Centrului Educațional și Inovativ „Informatică și Modelare Matematică” Grigore Moisil, un proiect deosebit de important pentru Universitatea Tehnică a Moldovei și pentru viitorul educației tehnice în țara noastră.
Numele pe care acest centru îl poartă, al marelui matematician Grigore Moisil, nu a fost ales întâmplător. Moisil nu doar că a fost unul dintre pionierii informaticii, dar a și lăsat o moștenire de necontestat prin contribuțiile sale în matematică. La fel cum Moisil a revoluționat înțelegerea noastră despre logica matematică și informatică, acest centru va revoluționa modul în care tinerii noștri studiază și își aplică cunoștințele în aceste domenii. Suntem profund recunoscători Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, din cadrul Guvernului României, pentru sprijinul generos și pentru încrederea acordată în realizarea tuturor proiectelor implementate la UTM, a menționat rectorul UTM, Viorel Bostan.
Spațiul renovat și redecorat include și o expoziție dedicată lui Grigore Moisil, care conține și cărți valoroase din colecțiile personale ale profesorului român Gheorghe Păun, membru titular al Academiei Române, dar și ale profesorului Alexe Leahu de la UTM.
Secretarul de Stat DRRM, Adrian Dupu a menționat că: Este o mândrie pentru noi că Guvernul României, prin Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, a putut să sprijine acest proiect, care reprezintă mai mult decât o sumă de bani; este un angajament pentru viitorul tinerilor din Republica Moldova, o promisiune că România este alături de voi în drumul spre excelență și performanță. Vă asigurăm că vom continua să susținem inițiativele care încurajează inovația, dezvoltarea și cooperarea academică. Credem cu tărie că o educație solidă, bazată pe tehnologii moderne și pe valori comune, este fundația progresului și a prosperității.
În cadrul CEIM au avut loc deja un șir de evenimente pentru comunitate, precum:
- Maratonul de Programare „Inteligența Artificială – Proiectul CEIM Grigore Moisil”, desfășurat în perioada 25-29 octombrie 2024, la Facultatea Calculatoare, Informatică și Microelectronică, reunind 40 de studenți pasionați de tehnologie unde au dezvoltat soluții inovatoare în domeniul inteligenței artificiale, într-o atmosferă colaborativă și prietenoasă.
- Atelierele de Lucru „Știința Datelor” desfășurate în cadrul conferinței ECCO, în data de 18 octombrie. Atelierele au atras 40 de elevi, studenți, masteranzi și doctoranzi de la UTM, explorând concepte avansate de vizualizare și explorare a datelor.
- Vizite Educaționale în Școli. Elevii claselor a VII-a de la IPLT „Mihail Kogălniceanu” și ai claselor VIII-IX de la Gimnaziul „Caragiale” din Chișinău au participat la sesiuni interactive de informatică, realizând proiecte proprii și descoperind importanța științelor exacte.
Coordonatoarea proiectului, dr. Daniela Istrati a susținut faptul că acest proiect a fost o adevărată provocare pentru întreaga echipă care a contribuit la realizarea Centrului Educațional și Inovativ „Informatică și Modelare Matematică” Grigore Moisil.
În calitate de coordonator al acestui proiect, doresc să transmit mulțumiri tuturor celor care au făcut posibil acest moment. În primul rând, aș vrea să mulțumesc Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova și Guvernului României pentru sprijinul financiar oferit și pentru încrederea în acest proiect ambițios. Fără această susținere, un laborator de o asemenea calitate și complexitate nu ar fi fost posibil. De asemenea, mulțumiri deosebite conducerii Universității Tehnice a Moldovei, în special domnului rector Viorel Bostan, pentru viziune, pentru susținerea continuă și pentru deschiderea față de inovare și performanță, a concluzionat dna Istrati.
Menționăm că, Grigore Moisil a fost un matematician cu renume mondial, care a contribuit la formarea primelor generații de informaticieni din România, fiind cel care a dispus introducerea informaticii în licee și la facultăți. Moisil a fost un reputat profesor, care a predat matematica cu umor, fiind supranumit autor de bancuri și glume despre știință. Întrebat la un moment dat dacă e bine ca un profesor să facă glume la cursuri, Moisil ar fi răspuns că “Știința nu e tristă, decât pentru unii”.