Republica Moldova va semna un nou Protocol de cooperare cu Franța. Membrii Comisiei politică externă și integrare europeană au aprobat raportul pentru avizul consultativ care prevede încheierea documentului între Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova și Ministerul pentru Europa și Afaceri Externe al Republicii Franceze.
Protocolul de cooperare va substitui un document care a fost semnat în anul 1993. Noul Protocol este necesar întrucât, în ultimii ani, relațiile moldo-franceze au evoluat și au fost setate obiective și priorități noi. Printre acestea figurează cooperarea în materie de securitate, integrarea europeană a Republicii Moldova, cooperarea în cadrul Comunității Politice Europene, asistența în cadrul Platformei de Parteneriat pentru Republica Moldova și cea oferită de Agenția Franceză de Dezvoltare, arată un comunicat al Parlamentului Republicii Moldova.
În document sunt stipulate desfășurarea rundelor de consultări ale miniștrilor de externe, care ar urma să aibă loc cel puțin de două ori pe an, crearea grupurilor bilaterale de lucru și realizarea unor proiecte comune. Protocolul mai conține prevederi privind cooperarea în domenii conexe integrării europene, precum implementarea reformelor și procesul de transpunere a acquis-ului UE. În document mai sunt reflectate aspecte care vizează cooperarea în domeniul securității în Europa, în particular în cadrul OSCE și a Comunității Politice Europene. Potrivit autorităților, acest fapt va contribui la asigurarea rezilienței și creșterii vizibilității Republicii Moldova.
După ratificarea Protocolului, vor putea fi organizate seminare și vizite între instituțiile de cercetare în domeniul relațiilor internaționale. Astfel, se va contribui la consolidarea capacităților instituționale și la perfecționarea diplomaților sau a funcționarilor care activează în Ministerul de Externe.
Se propune ca tratatul să fie încheiat pe o perioadă de doi ani, cu posibilitatea de a fi extins automat. După semnare, Protocolul de cooperare dintre Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova și Ministerul pentru Europa și Afaceri Externe al Republicii Franceze va fi propus pentru ratificare în plenul Parlamentului.