Comisia Europeană a salutat decizia Canadei de a returna Germaniei turbinele rusești reparate, necesare pentru funcţionarea gazoductului Nord Stream 1. Consiliul UE a adoptat actele juridice finale necesare care-i permit Croației să introducă de anul viitor moneda euro. Iar raportul anual al Europol arată că numărul atacurilor teroriste în UE a scăzut simţitor. Sunt ştiri pe care vă invit să le urmăriţi în rubrica Europa Azi.
CANADA AJUTĂ U.E. SĂ BENEFICIEZE DE GAZ
Comisia Europeană a salutat decizia Canadei de a returna Germaniei turbinele rusești reparate, necesare pentru funcţionarea gazoductului Nord Stream 1. Rusia a oprit temporar livrarea gazului prin această conductă care trece prin Marea Baltică. Moscova a invocat faptul că-i lipsesc compresoarele din turbinele de gaz pe care le achiziona în mod obişnuit de la compania Siemens din Canada, ceea ce nu mai poate face în prezent din cauza sancţiunilor economice ale occidentului.
În aceste condiţii, Canada a luat decizia să-i acorde acestei companii un permis revocabil pe o durată limitată pentru a permite revenirea în Germania a turbinelor Nord Stream 1 reparate. Pe fondul războiului ruso-ucrainean şi sprijinului oferit de UE Ucrainei, ţările europene sunt îngrijorate că Rusia ar putea să nu mai reia livrarea gazului prin Nord Stream1, conductă prin care e transportat 40 la sută din volumul de gaz rusesc care ajunge în Europa.
CROAŢIA VA ADERA LA ZONA EURO ANUL VIITOR
Consiliul UE a adoptat cele trei acte juridice finale necesare pentru a-i permite Croației să introducă moneda euro la 1 ianuarie 2023. Consiliul a anunţat într-un comunicat că după adoptarea celor trei documente se încheie procesul care-i va permite Croaţiei să devină a 20-a ţară care va beneficia de utilizarea monedei comune a UE. Potrivit Consiliului, Croația a îndeplinit cu succes toate criteriile economice necesare pentru a adera la zona euro aşa cum anunţase Comisia Europeană şi confirmase ulterior Parlamentul European printr-un aviz favorabil pentru o asemenea decizie.
MAI PUŢINE ATACURI TERORISTE ÎN U.E.
Numărul atacurilor teroriste este în scădere, dar fenomenul rămâne un pericol real pentru Uniunea Europeană, mai ales din cauza războiului din Ucraina. Potrivit raportului anual al Europol prezentat azi la sediul central al instituţiei de la Haga, anul trecut au fost înregistrate 15 atacuri teroriste comise, dejucate sau ratate de aproape patru ori mai puţin decât cu an mai devreme.
Europol avertizează însă că într-o epocă de bulversări geopolitice, UE trebuie mai mult ca oricând să continue măsurile antiteroriste. Potrivit raportului, 388 de suspecţi au fost arestaţi în 2021 în UE pentru infracţiuni legate de terorism. Dintre aceştia, 260 au fost arestaţi în urma unor anchete privind infracţiuni de terorism jihadist în Austria, Franţa şi Spania.