Justiție

Fostul Procuror General, Alexandr Stoianoglo, îşi va afla sentinţa la sfârşitul lunii februarie

Fostul Procuror General, Alexandr Stoianoglo, îşi va afla sentinţa la sfârşitul lunii februarie

Fostul Procuror General, Alexandr Stoianoglo, îşi va afla sentinţa la sfârşitul lunii februarie. Trimis în judecată pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu, el spune că nu e vinovat şi că nu a încercat decât să scoată procuratura de sub conducerea politicului. Pe de altă parte, procurorii susţin că au suficiente probe care să-i demonstreze vinovăţia.

La şedinţa de judecată de astăzi, Alexandr Stoianoglo şi-a prezentat punctul de vedere timp de 45 de minute. El a declarat în faţa magistraţilor că toate acuzaţiile care îi sunt aduse de procurori sunt nefondate. Ba mai mult, a spus că nu s-a stabilit niciun prejudiciu material de care ar fi vinovat.

ALEXANDR STOIANOGLO, fost Procuror General: „Reieşind din faptul că pe parcursul urmăririi penale, cât şi a cercetării judecătoreşti n-au fost administrate probe că ar confirma vinovăţia mea în comiterea infracţiunii privind articolul 42, aliniatul 2, articolul 328, aliniatul 3 din Cod Penal, solicit achitarea mea din motiv că fapta care mi-a fost încriminată nu întruneşte elementele infracţiunii date.”

Judecatorii vor delibera, iar sentinţa va fi pronunţată pe 28 februarie. În acest dosar, Alexandr Stoianoglo e învinuit de acordarea unei indemnizaţii unice, de 163 de mii de lei, fostului şef PCCOCS, Nicolae Chitoroagă, la plecarea lui din sistem. Chitoroagă nu ar fi avut dreptul la aceşti bani, fiind cercetat penal pentru îmbogăţire ilicită. Procurorul de caz afirmă, însă, că are suficiente probe și cere opt ani de închisoare pentru fostul procuror general.

PETRU IARMALIUC, procurorul de caz: „În cazul în care în privinţa unui procuror este pornită urmărirea penală nu se permite să fie achitate indemnizaţia la eliberare din muncă. Domnul Stoianoglo cunoştea acest fapt. Infracţiunea se consideră consumată din momentul survenirii urmărilor prejudiciabile. Iar urmărire prejudiciabile au suvernit la 5 februarie 2020. Iar banii au fost restituiţi în anul 2021.”

În dosar e învinuită şi o fostă şefă de la resurse umane a Procuraturii Generale, dar aceasta a cerut să nu participe la şedinţa de judecată. Pentru ea, procurorii au cerut şase ani de puşcărie.

„Ea declară, în ultimul cuvânt, că nu se consideră vinovată şi cere să fie o sentinţă de achitare în privinţa ei.”

Alexandr Stoianoglo a fost numit procuror general în noiembrie 2019, cu un mandat de şapte ani. La începutul lunii octombrie 2021 a fost reţinut şi suspendat din funcţie iar pe 26 septembrie, anul acesta, a fost demis prin decretul preşedintelui Republicii Moldova, Maia Sandu.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter