Politic

Biroul pentru Integrare Europeană. Care este misiunea instituției in procesul de aderare la UE

Biroul pentru Integrare Europeană. Care este misiunea instituției in procesului de aderare la UE

Instituţiile statului se pregătesc în ritm alert de screening-ul bilateral din toamnă, o etapă de comunicare cu Uniunea Europeană privind pregătirea pentru aderare. Un rol important îi revine Biroului pentru Integrare Europeană, o instituţie nouă în Republica Moldova. Vă prezentam azi detalii despre rolul ei și care este misiunea in procesului de aderare la mare familie europeană.

ZFR

În Biroul pentru Integrare Europeană sunt 20 de specialisti in Dreptul internaţional și european, Științe politice sau Diplomaţie. Mulţi dintre ei au făcut stagii în instituţii importante din Europa, iar acum implementează cunoştinţele acasă.

MARINELA ŞEREMET consultant principal, Biroul pentru Integrare Europeană: „În cadrul procesului de aderare se întâmplă mai multe procese. Aceste procese urmează să fie dezvoltate de instituţiile din cadrul grupurilor de lucru, noi suntem responsabili ca instituţiile să îndeplinească aceste prevederi, ca raportarea să fie la timp, să monitorizăm anumite progrese care se întâmplă pe capitole. Ceea ce se întâmplă zilnic, de fapt, în cadrul Biroului pentru Integrare Europeană, împreună cu colegii... se scrie istorie”. Biroul este format din patru subdiviuni. Cea mai importantă este Direcţia coordonarea procesului de aderare. MARIAN GHENADIE şef, Biroul pentru Integrare Europeană: „Această direcţie este în strâns contact cu cele 37 de grupuri de lucru, grupuri care sunt conduse de ministere, grupuri care sunt implicate pentru al treilea an consecutiv în tot ceea ce ţine de procesul de aderare. MUSCA Şi acum, începând cu luna septembrie, urmează să intrăm activ în procesul de screening bilateral, când mergem la Bruxelles să explicăm care este realitatea lucrurilor la noi, care sunt capacităţile noastre administrative de aplicare acquis-ului UE. Am descris în linii generale sarcinile pe care le au şi nivelul de interacţiune. Deci, ei interacţionează cu colegi din toate ministerele.

Biroul are si rolul de a coordona instituţiile de stat în procesul de aliniere a cadrului legislativ la cel European”. VALERIA HUŢULEAC consultant principal, Biroul pentru Integrare Europeană: „Rolul meu este să fac legătura dintre instituţiile statului care trebuie să prezinte cât de mult este aliniată legislaţia noastră cu legislaţia UE şi fac acest proces de coordonare pe aceste prezentări. MUSCA Sunt şedinţe la care merg cu reprezentanţi ai diferitor instituţii. Desigur e şi o muncă analitică prin care noi analizăm diferite procese care se întâmplă şi cum merg instituţiile în acest proces, care sunt provocările şi încercăm să venim cu recomandări, soluţii”. Esentiale in buna functionare a Biroului de Integrare Europeana sunt și Direcţiile Afaceri Europene, Traduceri şi Comunicare şi Instruiri. MARIAN GHENADIE şef, Biroul pentru Integrare Europeană: „Ne pregătim să dezoltăm o platformă online de instruire în domeniul integrării europene pentru autorităţile publice locale, pentru a ajunge să explicăm reprezentanţilor administraţiei publice locale cum vor funcţiona de exemplu instrumentele financiare de preaderare, iar ulterior – instrumentele structurale de finanţare ale Uniunii Europene. Totodată, organizăm şi evenimente publice, la care invităm şi reprezentanţii mass-media, şi reprezentanţii societăţii civie”. Biroul pentru integrare europeană este o subdiviziune a Cancelariei de Stat şi a fost înfiinţat în noiembrie 2023. La Summit-ul din 23 iunie al Consiliului European, Republica Moldova și Ucraina au primit statutul de țări candidate la aderarea la UE.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter