Actualitate

Administratorul lacului Dănceni a construit un baraj pe cursul râului Işnovăţ și a blocat alimentarea cu apă. Localnicii au ieșit la proteste

Administratorul lacului Dănceni a construit un baraj pe cursul râului Işnovăţ și a blocat alimentarea cu apă. Localnicii au ieșit la proteste

Apa din Lacul Dănceni a scăzut dramatic. Problemele ar fi apărut după ce administratorul lacului a construit un baraj pe cursul râului Işnovăţ și a blocat alimentarea cu apă. Localnicii spun că totul e ilegal si au organizat un protest.

ZFR

Zeci de localnici s-au adunat lângă barajul despre care spun că e construit  ilegal de către administratorul lacului. Oamenii susţin că iazul ar avea cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată şi că se tem că secarea lui ar putea avea consecințe dezastruoase pentru mediu.

Autorităţile locale au făcut plângeri la mai multe instituţii competente sp resolve problema dar fără niciun rezultat.

VICTORIA BUTUC – GURANDA, primar Dănceni, raionul Ialoveni: „Noi dacă mergem la mijlocul lacului, noi vedem că cursul râului nu este, practic nu există. Între timp pe partea dinspre Ialoveni Işnovăţul este plin. Ceea ce vedem noi nu este de fapt apa din râu, dar apa care s-a acumulat de-a lungul timpului în lacul Dănceni. Respectiv acolo nu s-ar vedea o problemă dar noi o vedem aici drastic şi dramatic. E tot verde şi a rămas o fâşie foarte mică de apă. De asta batem alarma către toate instituţiile, ministerul Mediului, către Inspectoratul pentru Protecţia Mediului, să întreprindă măsuri mai rapide pentru deblocarea acestui baraj”.

Administratorul lacului, Victor Bortă, respinge acuzaţiile. El spune că barajul este construit conform regulamentului de exploatare a lacului şi că situaţia este explicată prin seceta de care avem parte.

VICTOR BORTĂ, administratorul lacului Dănceni: „Cine este vinovat că nu plouă şi acolo nu sunt betonare. Acolo s-a făcut consolidarea stăvilelor care stau şi regulează nivelul apei. Ele s-au instalat până la norma de retenţie. Aşa prevede regulamentul, până la norma de retenţie”

Administratorul spune că nu se mai captează apă din lacul Dănceni din luna martie. Contactat pentru explicatii, şeful Inspectoratului pentru Protecţia Mediului, Ion Bulmaga, nu ne-a răspuns pînă acum la telefon.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter