Social

Trecerea autogărilor din Republica Moldova din gestiunea companiei private în cea a Direcţiei pentru Exploatarea Imobilului, a provocat scandal

video

Scandal la sediul administraţiei societăţii Gările Auto Moderne, unde reprezentanţii guvernului şi persoane din conducerea firmei şi-au aruncat replici dure. Asta după ce ieri a început trecerea autogărilor din Republica Moldova din gestiunea companiei private în cea a Direcţiei pentru Exploatarea Imobilului, care aparţine statului. Directorul Agenţiei Proprietăţii Publice susţine că transferul nu are probleme legale, în timp ce compania privată califică acţiunile autorităților drept abuzive.

ZFR

ANDREI IOSIP, avocat, "Gările Auto Moderne" : „Noi considerăm că aceste acţiuni sunt abuzive, au ca obiect exproprierea investitorului privat de investiţiile efectuate. Aşa cum am mai menţionat, APP doreşte să retragă activele gărilor şi staţiilor auto şi să le transmită în proprietatea unei instituţii a statului.  Investitorul privat va continua să conteste aceste acte în instanţa de judecată.”


Contractul între APP și "Gările Auto Moderne" a fost semnat în 2018. De atunci, firma și-a schimbat fondatorii de câteva ori, iar guvernul şi-a asumat procesul de trecere a întrepinderii, înapoi, în gestiunea statului.


ROMAN COJUHARI director, APP: „Partenerul privat urma în fiecare an să asigure  o garanţie de bună execuţie, fie sub formă de garanţie bancară, fie sub formă de asigurare în sumă de cinci milioane de lei. Aceştia nu şi-au îndeplinit această acţiune contractuală, respectiv este un temei de drept de rezoluţiune unilaterală a contractului. Am semnat ordinul de preluare, respectiv şi crearea comisie de preluare şi transmitere către întreprinderea de stat care va gestiona gările în continuare.”


Directorul Asociaţiei Patronale a Operatorilor de Transport Auto a declarat că susţine intenția autorităților de a recupera gările auto și precizează că acest lucru trebuia să se întâmple încă din 2022.


OLEG ALEXA preşedinte, APOTA: „Noi transportatorii auto, considerăm că gările de mult trebuiau să refvină în gestiunea statului pentru că acest partener privat nu şi-a îndpelinit obligaţiunile sale investiţionale nici în jumătate din ce a promis, iar planul investiţional trebuia să fie finalizat încă în decembrie 2021.”

În prezent în R.Moldova sunt circa 30 de gări şi staţii auto.  Autoritățile dau asigurări că schimbările administrative nu vor  afecta serviciile de transport public şi nici activitatea angajaţilor.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter