Politic

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, la Kiev: Crimeea este Ucraina

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, la Kiev: Crimeea este Ucraina

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, participă astăzi, la Kiev, la cel de-al patrulea Summit al Platformei Internaționale Crimeea. Mai sunt prezenti șefii de stat și de guvern din Letonia, Croației și Letonia. Igor Grosu a declarat că poziția Republicii Moldova rămâne aceiași și recunoaște Crimeea drept teritoriu al Ucrainei.

ZFR

Alături de ceilalți oficiali, președintele Parlamentului de la Chișinău a participat la inaugurarea unui memorial dedicat genocidului stalinist al tătarilor din Crimeea.

Igor Grosu a afirmat că R.Moldova recunoaște Crimeea drept teritoriu al Ucrainei.

IGOR GROSU, președintele Parlamentului Republicii Moldova: "Din păcate, și în anul 2024, poporul tătar din Crimeea continuă să se confrunte cu persecuții politice și cu presiuni pe motive etnice, în cadrul ocupației temporare de către Rusia a teritoriului Republicii Autonome Crimeea. Poziția noastră rămâne constantă - Crimeea este Ucraina. Pacea Ucrainei este pacea Moldovei și a Uniunii Europene."

Președintele Ucrainei, Vlodimir Zelensky, a declarat că un memorial ucrainean dedicat tragediei poporului tătar din Crimeea va apărea într-o zi și în Crimeea liberă.

VOLODIMIR ZELENSKY președintele Ucrainei: Crimeea nu este doar un teritoriu ci face parte din sufletul nostru. Nu luptăm doar pentru întoarcerea Crimeei, ci luptăm pentru restabilirea justiției, pentru oportunitatea ca fiecare locuitor din Crimeea să se întoarcă acasă, liber de Rusia și de frică. Suntem siguri că Crimeea va fi liberă. Aceasta este sarcina noastră comună, iar lumea întreagă este astăzi alături de Ucraina în această luptă.

Președintele Parlamentului de la Chișinău va susține un discurs la Summit și va vorbi despre consecințele agresiunii militare ruse asupra Ucrainei și Republicii Moldova, dar și despre eforturile de a integra cele două țări în familia europeană. Primul Summit al Platformei Crimeea s-a desfășurat în anul 2021. Platforma are scopul de a consolida eforturile comunității internaționale pentru restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter