Actualitate

Campania „Uniți Împotriva Crimelor De Ură”. Experţii îi îndeamnă pe oameni să raporteze cazurile de mesaje ce îndeamnă la ură

Campania „Uniți Împotriva Crimelor De Ură”. Experţii îi îndeamnă pe oameni să raporteze cazurile de mesaje ce îndeamnă la ură

În perioada de până la alegerile din Republica Moldova din această toamnă, candidaţii la funcţii publice pot apela la mesaje ce promovează ura sau care incită la încălcarea drepturilor omului ori la violenţă, după experienţa anilor trecuţi. Experţii spun că fenomenul este alarmant şi îi îndeamnă pe oameni să raporteze imediat aceste cazuri. Urmăriţi un reportaj realizat în cadrul Campaniei "Uniți Împotriva Crimelor De Ură".

ZFR

DANIELA DANILOVA jurnalist TVR MOLDOVA „:Cele mai multe mesaje de ură şi discriminare vin din partea politicienilor în campanii electorale. Candidaţii la funcţii publice fac uz de acest tip de discurs pentru a obţine credit din partea alegătorilor. La alegerile locale din 2023, de exemplu, Promo-LEX a identificat peste 100 de cazuri”.

IRINA COROBCENCO expert în monitorizarea și combaterea discursului de ură, Promo-LEX: „Pentru că unii dintre competitorii electorali nu neapărat au un program bine stabilit cu soluţii pentru anumite probleme reale cu care se confruntă societatea, e mai uşor pentru ei să creeze un ţap ispăşitor în societate, în persoana anumitor reprezentanţi, anumitor grupuri sociale.  Dacă ne uităm, de exemplu, la datele pentru alegerile locale generale de anul trecut, în comparaţie cu cele din anul 2019, vedem că nivelul de utilizare (n. r. a discursului de ură) a rămas acelaşi”.

Un exemplu, stipulat într-un raport Promo-LEX, este mesajul socialistului Adrian Albu, care a candidat la funcţia de primar al Chişinăului. El a declarat că vrea să interzică libertatatea de întrunire a persoanelor LGBT.

ADRIAN ALBU, deputat PSRM: "Voi interzice orice formă de propagandă LGBT în școlile din capitală. Interzise vor fi și paradele homosexualilor, o formă de propagandă agresivă a unor relații străine societății noastre tradiționale."

ADRIAN ALBU deputat PSRM: „- Credeţi sau nu că discursurile dvs, mesajele în acest caz instigă la ură şi sunt discriminatorii?
– Nu, pentru că eu de fiecare dată în mesajele mele am spus: le doresc dragoste tuturor şi dragostea este un lucru frumos, însă eu sunt contra propagande”.i

Aceeaşi comunitate a fost victima unui astfel de dicurs şi în 2024. În ajunul Marşului PRIDE, Partidul Socialiştilor a organizat un Marş al Familiei. Atunci, deputaţii Ivanna Koksal şi Grigore Novac au sugerat că persoanele care au o altă orientare sexuală decât cea heterosexuală ar fi "bolnave".

GRIGORE NOVAC preşedinte, Comisia parlamentară a drepturilor omului și relații interetnice:
-Ce mesaj transmit ei?
-Transmit un mesaj veninos, un mesaj care vine să distrugă valorile noastre tradiționale. Și, de regulă, din urma lor nu iese nimic bun. Cei care au alte viziuni și sunt cumva bolnavi sufletește, probabil, trebuie să se adreseze la instituțiile abilitate astfel încât să-i aducă la normalitate și pe ei”.

Deputaţii socialişti neagă, însă, că mesajul lor a fost unul discriminator.

GRIGORE NOVAC preşedinte, Comisia parlamentară a drepturilor omului și relații interetnice: „Nu este un mesaj care instigă la ură, orice persoană care este bolnavă trebuie să se adreseze la medic”.

DISCURSUL DE URĂ NU ESTE LIBERTATE DE EXPRIMARE

OXANA GUMENNAIA adjunctul Avocatului Poporului: „Ei invocă de obicei ,,libertatea de exprimare" şi nu înţeleg că, prin discursul lor, ating o parte din societate care este destul de vulnerabilă. Şi mai mult decât atât, pot crea situaţii care, mai apoi, pot duce la crime bazate pe prejudecăţi. Dacă tu eşti politician, tu trebuie să-ţi asumi responsabilitatea. Tu influenţezi o masă de oameni care cred în tine, ca politician”.

Din păcate, multe persoane utilizează acest tip de discurs şi după ce ajung în funcții publice. Un astfel de mesaj am putut auzi în octombrie 2022, în timpul unui protest antiguvernamental.

DIANA CARAMAN deputat PCRM: „Şi pentru că cei care dețin pașapoarte românești şi îi urăsc pe moldoveni, eu vreau să spun trăiască Republica Moldova!”

DIANA CARAMAN deputat PCRM: „Eu nu văd aici nicio instigare la ură. Dimpotrivă, mesajul se adresează celor care nu iubesc moldovenii, având paşaport românesc”.

În încercarea de a-şi insulta concurenţii, deseori, politicienii fac referire şi la anumite probleme de sănătate. Puţini sunt cei care vin,  apoi, cu scuze publice. În 2021, deputatul Vasile Bolea a calificat intenția de autodizolvare a Parlamentului prin votul a 67 de deputați drept, cităm, "invenție a unui autist, băgată pe gât".

VASILE BOLEA deputat neafiliat: „Mi-am şi cerut scuze faţă de cei care cumva au fost… au considerat că acest discurs îi priveşte pe ei. MUSCA Eu cunosc ce impact au mesajele mele asupra societăţii”:

Politicienii care folosesc discursul de ură sunt pasibili de sancţiuni. Ei riscă amenzi de minim 7.500 de lei, iar partidele politice pot fi sancţionate cu cel puţin 12.500 de lei.

OXANA GUMENNAIA adjunctul Avocatului Poporului: „Noi avem legislaţia naţională, Constituţia RM, art 32 care spune că libertatea de exprimare nu poate prejudeca onoarea sau leza demnitatea umană. Avem legea 121 care spune că noi nu avem dreptul să instigăm la discriminare, avem Codul Contravenţional. Înţelegem că asta este şi încălcarea Convenţiei Drepturilor Omului şi a multor pacte internaţionale”.

IRINA COROBCENCO expert în monitorizarea și combaterea discursului de ură, Promo-LEX: „Pe de o parte, e nevoie ca autorităţile să fie foarte atente şi să autosesizeze. Pe de altă parte, societatea, reprezentanţii grupurilor sociale care sunt vizate în discursul de ură, să depună plângeri către autorităţi. Politicienii, la rândul lor, ar putea să-şi dezvolte coduri de conduită pe intern.

Persoanele care sunt supuse discriminării de orice fel pot apela la poliţie, pot depune o plângere la Consiliul pentru egalitate sau pot cere soluţionarea problemei în instanţa de judecată.

Acest material a fost realizat în cadrul Campaniei Uniți Împotriva Crimelor De Ură, realizată de Asociația Presei Independente (API) în parteneriat cu un grup de ONG-uri din domeniile drepturilor omului și justiție, cu suportul Millennium Partners.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter