Aproape 2 mii de feroviari au protestat, astăzi, în mai multe localităţi din Republica Moldova. Ei cer autorităților plata salariilor restante de mai bine de jumătate de an. Cea mai amplă acţiune de protest a fost la Chişinău, în faţa Guvernului, Parlamentului şi Preşedinţiei. Feroviarii au înaintat conducerii ţării o listă cu revendicări.
Sute de feroviari au venit dimineaţă în Piaţa Marii Adunări Naţionale cu speranţa că cineva de la Guvern va discuta cu ei problema restanţelor salariale de la Calea ferată.
„Eu am copil la şcoală de învăţat, eu nu am ce pune în geantă la lucru să mă duc. Înţelegi, şapte luni de zile. Cine îmi dă mie? Cum, până acum nu a putut nimeni să hotărască aceste probleme? Noi am venit să ne cerem banii noştri. Suntem batjocoriţi, am venit să cerem. Pentru că, gata, ne-am săturat! Nu a primit nimeni niciun bănuţ! Spuneţi-ne, cum să supravieţuim? Cum să trăim când avem aşa preţuri mari? Când, de la o zi la alta, preţurile cresc în ţara noastră”.
În faţa feroviarilor a venit secretarul de stat de la Ministerul Infrastructurii, Mircea Păscăluţă. El a încercat să le explice că Guvenul face eforturi să redreseze situaţia economică de la CFM.
MIRCEA PĂSCĂLUŢĂ, secretar de stat, MIDR: „Am pregătit un plan de redresare a ceea ce priveşte activitatea Căilor Ferate cu scopul de a păstra pe linia de plutire, şi ulterior de a creşte veniturile ca să asigurăm plata salariilor şi să asigurăm activitatea operaţională a căilor ferate. Noi la Minister suntem responsabil pe segmentul de politici şi lucrăm în acest sens”.
Feroviarii au pornit apoi într-un marş până la Parlament şi Preşedinţie.
„Vrem să-i întrebăm, cum pot ei să trăiască cinci luni de zile, să nu primească salariul? Da macar şi salariul acesta mizer, mic, dar să ni-l dea”.
Acțiuni de protest au fost organizate astăzi și la Ocnița, Bălți, Ungheni, Tighina, Basarabeasca și Giurgiulești. Protestele au fost organizate de Federaţia Sindicală a Feroviarilor din Republica Moldova.
NICOLAE BOICO, jurnalist TVR MOLDOVA: „Participanţii la protestul de astăzi, au înaintat autorităţilor mai multe revendicări. Printre acestea, plata imediată a restanțelor salariale, inclusiv a unor compensaţii pentru întârzierea lefurilor dar şi majorarea salariului minim la calea ferata de la 3.500 de lei, cât e acum, la 5.500 de lei, cat e salariul minim pe economie. Feroviarii spun că vor mai organiza proteste pe 28 februarie, dar şi pe 14 şi 28 martie. Ei ameninţă că nu vor merge la serviciu şi vor bloca activitatea căilor ferate dacă administraţia nu îşi va onora obligaţiile financiare”.
REVENDICĂRILE FEROVIARILOR
1. Achitarea imediată a salariilor
2. Compensaţii pentru întârzierile salariale
3. Ajustarea salariului minim de la CFM
Multi dintre angajatii de la caile ferate nu si-au primit salariile din august 2024. Sefului interimar al Căilor Ferate din Moldova, Serghei Tomşa, nu ne-a răspuns la telefon pentru explicatii. Ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea, a prezentat pe o retea sociala mai multe măsuri de redresare a situaţiei economice de la CFM, fără un termen clar de plată a salariilor restante.