Extern

Războiul ruso-ucrainean se extinde pe teritoriul Federației Ruse

Rozboiul ruso-ucrainean se extinde pe teritoriul Federației Ruse

Pentru a doua zi la rând continuă lupte aprige de-a lungul unor sectoare ale frontierei ruso-ucrainene, relatează mai multe publicații ruse și ucrainene. Ministerul apărării de la Moscova susține că trupele ruse ar fi distrus mai multe tancuri și vehicule blindate ale forțelor ucrainene, care au pătruns ieri în câteva localități din regiunea Kursk a Federației Ruse. Președintele rus Vladmir Putin a convocat de urgenţă azi Consiliul de Securitate al Rusiei numind incursiunea militarilor ucraineni drept o provocare majoră. Kievul nu comentează deocamdată situația din Kursk unde potrivit blogherilor militari ruși, forțele ucrainene și-au consolidat pozițiile în câteva localități ale regiunii.

ZFR

Ministerul rus al apărării susține că de ieri până azi, armata ucraineană ar fi pierdut în jur de 50 de unități mecanizate în regiunea Kursk, inclusiv șapte tancuri, peste 10 vehicule blindate de alt tip și două sisteme de apărare aeriană. Armata rusă a anunțat că a folosit artileria și avioane de luptă împotriva unui număr de aproximativ 300 de militari ucraineni pe care i-ar fi forțat ieri să se retragă de pe teritoriul Federației Ruse. Azi însă Ministerul rus al apărării a afirmat contrariul, și anume că luptele din unele localități ale regiunii Kursk au continuat în cursul nopții. Mai mult, blogherii militari ruși susțin că forțele ucrainene au înaintat până la 15 kilometri pe teritoriul Rusiei consolidându-și pozițiile în mai multe sate de lângă orașul Sudja pe care le ocupă până în prezent. În plus, canalele rusești relatează despre pierderi suferite de armata rusă pe care ministerul apărării de la Moscova a evitat să le comunice. Între acestea se numără distrugerea unui camion militar şi a unui grup de infanterişti ruşi, șase dintre ei fiind luați prizonieri. O dronă ucraineană a doborât un elicopter de atac rusesc Mi-28 ale cărei imagini au apărut pe rețelele sociale. Președintele Rusiei a convocat azi Consiliul de Securitate al țării, pentru a aborda incursiunea militară în localitățile regiunii Kursk a forțelor armate ucrainene pe care le-a acuzat că face victime în rândul civililor.

VLADIMIR PUTIN președintele Federației Ruse: „Regimul de la Kiev a lansat o altă provocare majoră. Bombardează fără discriminare cu diferite tipuri de armament, inclusiv cu rachete, blocuri de locuințe, case ale oamenilor, ambulanțe.”

Autoritățile de la Kiev nu au comentat incursiunea militară în regiunea Kursk. Totuși, mai mulți experți ucraineni spun că prin această operațiune, Kievul a dejucat planurile Kremlinului, care plănuia să atace în timpul apropiat regiunea nordică Sumî, după exemplul regiunii Harkov unde a încercat în luna mai să deschidă un nou front pentru a forța armata ucraineană să-și trimită în zonă trupele dislocate în cele mai fierbinți puncte ale liniei frontului. Potrivit analiștilor militari, acum, prin incursiunea în regiunea Kursk, Kievul ar urmări să determine Rusia să-și retragă o parte a forţelor sale din Donbas, pentru a le împiedica înaintarea spre oraşele strategice Pokrovsk şi Toreţk din regiunea Donețk. Combatanții înarmați din Ucraina au făcut anterior mai multe incursiuni scurte în Rusia, fiind vorba de unități de ruși care luptă în sprijinul Kievului, precum sunt Corpul Voluntar Rus și Legiunea Libertatea Rusiei.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter