Social

Inovație în sănătate: Stație de oxigen medical pusă în funcțiune la Institutul „Chiril Draganiuc” din Chişinău

video

O stație de producere a oxigenului medical a fost pusă în funcţiune la Institutul de Ftiziopneumologie "Chiril Draganiuc" din Chişinău. Aceasta va genera continuu oxigen, vital în tratamentul pacienţilor cu probleme respiratorii grave. Echipamentul a fost cumpărat prin proiectul "Atingerea țintelor și menținerea controlului epidemiei", cu sprijinul financiar al Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională.

ZFR

Staţia va asigura, în permanenţă, oxigen medical pentru sutele de persoane care vin să se trateze anual în Institutul de Ftiziopneumologie "Chiril Draganiuc".


CRISTIAN ŢURCAN, inginer energetician: „Principiul de funcţionare este compresarea aerului de afară, trecut prin câteva filtre. Acesta este rezervorul de aer compresat, după care trece nemijlocit către sistemul de filtrare a oxigenului din aer.”

Echipamentul va contribui la scăderea costurilor pentru aprovizionarea cu oxigen suportate de instituţia sanitară.

DOINA RUSU, director, Institutul de Ftiziopneumologie "Chiril Draganiuc": „Anii precedenţi instituţia cheltuia peste un milion de lei pentru procurarea oxigenului medical. Va fi în acelaşi timp o soluţuie ecologic şi fără riscuri. Fără riscuri atât pentru angajaţii spitalului, cât şi pentru pacienţi.”

ZFR

Astfel de stații au fost inaugurate și la alte trei instituții medicale din Republica Moldova. ALEXANDRU GASNAȘ, secretar de stat, Ministerul Sănătăţii: „Acest proiect este şi de implimentare a staţiilor de oxigen şi în la Spitalul raional Glodeni, spitalul rational Călăraşi și la Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății. Acest proiect finanţat de USAID şi Fondul Global, face parte dintr-un proiect mult mai amplu pentru că au fost implimentate şi alte 35 de staţii de oxigen în toate instituţiile spitaliceşti din Republica Moldova.”

JEFF BRYAN, director, Misiunea Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională: „Acest echipament esenţial este pus la dispoziţie înainte de sezonul rece şi reprezintă o realizare majoră. Puteţi conta pe sprijinul şi angajamentul continuu al Statelor Unite pentru sănătatea şi securitatea cetăţenilor moldoveni.”

Costrucţia staţiei de oxigen de la Institutul de Ftiziopneumologie din Chişinău a costat aproape şapte milioane de lei.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter