Europa azi

Europa Azi. Banca Centrală Europeană promite să depună eforturi considerabile în lupta împotriva unei inflaţii "excesiv de ridicate" în zona euro

Europa Azi

Banca Centrală Europeană promite să depună eforturi considerabile în lupta împotriva unei inflaţii "excesiv de ridicate" în zona euro. Miniştrii Mediului din UE s-au reunit azi în încercarea de a ajunge la un compromis asupra unor legi ambiţioase privind reducerea emisiilor poluante. Iar deputaţii britanici au adoptat revizuirea unilaterală a dispoziţiilor vamale post-Brexit în Irlanda de Nord, considerată ilegală de Uniunea Europeană. Sunt ştiri pe care vă invit să le urmăriţi în rubrica Europa Azi.

BFCO

BCE LUPTA CU INFLAŢIA

Banca  Centrală Europeană va depune eforturi considerabile în lupta împotriva  unei inflaţii "excesiv de ridicate" în zona euro. Preşedintele Băncii,  Christine Lagarde, a făcut această promisiune cu ocazia forumului anual  al instituţiei care s-a desfăşurat în oraşul portughez Sintra. Lagarde a  subliniat că explozia inflaţiei reprezintă "o mare provocare pentru  politica monetară", iar obiectivul BCE este menţinerea inflaţiei la un  nivel apropiat de 2%. Asta în condiţiile în care luna trecută rata  anuală a inflaţiei în zona euro a depăşit 8%. E cel mai ridicat nivel  înregistrat vreodată şi ar fi putut creşte în această lună. Pentru a  ţine situaţia sub control, BCE se pregăteşte să majoreze din iulie  dobânda de politică monetară, pentru prima dată în ultimii 11 ani.  Anterior, Comisia Europeană și-a revizuit în scădere prognozele de  creștere economică în Uniunea Europeană după declanşarea războiului  ruso-ucrainean, care a provocat probleme comerciale imprevizibile şi a  pus obstacole în faţa creșterii economice.

DISPUTE PE TEMA REDUCERII POLUANŢILOR

Miniştrii  Mediului din UE s-au reunit azi în încercarea de a ajunge la un  compromis asupra unor legi ambiţioase privind reducerea emisiilor  poluante. Măsurile discutate vizează atingerea obiectivului UE privind  reducerea emisiilor nete cu 55% până în 2030, comparativ cu nivelul din  1990. Însă unele ţări membre ale UE se opun unor prevederi ale  proiectului de lege propus anterior de Comisia Europeană. Ele se arată  îngrijorate că lansarea unei noi pieţe de tranzacţionare a  certificatelor de poluare în 2026, prin impunerea de costuri pentru  emisiile de CO2 ale combustibililor poluanţi utilizaţi la încălzirea  clădirilor şi în transporturi, ar putea duce la creşterea facturilor la  energie, care au explodat în ultimele luni. Polonia, Italia, Portugalia,  Slovacia, Bulgaria şi România se opun unei alte prevederi privind  interzicerea din 2035 a comercializării de noi automobile echipate cu  motoare pe combustie şi cer amânarea interdicţiei până în 2040. 

CONTROVERSE COMERCIALE POST-BREXIT

Deputaţii  britanici au adoptat în primă lectură, revizuirea unilaterală a  dispoziţiilor vamale post-Brexit în Irlanda de Nord, considerată ilegală  de Uniunea Europeană. Reforma a fost adoptată de Camera Comunelor la  capătul unei dezbateri asupra acestor dispoziţii controversate care a  durat mai multe ore. "Există bariere inutile pentru comerţul Marii  Britanii spre Irlanda de Nord, iar Londra încearcă să scape de ele fără a  ameninţa în vreun fel piaţa unică europeană", a declarat luni premierul  Boris Johnson, în Germania, la un summit al liderilor G7, făcând apel  la Bruxelles să dea dovadă de "flexibilitate". UE a denunţat permanent  demersul guvernului de la Londra care vrea să elimine controalele asupra  bunurilor ajunse în provincia britanică Irlanda de Nord. Bruxellles-ul a  avertizat că va răspunde cu represalii comerciale în cazul unei decizii  unilaterale a Marii Britanii.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter