Social

A fost lansată campania naţională de prevenire a înecurilor, după ce, ieri, autorităţile au raportat patru astfel de tragedii în doar 48 de ore

A fost lansată campania naţională de prevenire a înecurilor, după ce, ieri, autorităţile au raportat patru astfel de tragedii în doar 48 de ore

Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova a lansat astăzi campania naţională de prevenire a înecurilor, după ce trei oameni au murit, în ultimele 48 de ore, în bazinele acvatice din ţară. La staţia de salvare nr. 2 din Parcul "La Izvor" din Chişinău a fost simulat un caz de înec, iar salvamarii au explicat care sunt acţiunile ce pot salva viaţa unui om.

ZFR

Potrivit scenariului, un grup de minori a ajuns cu o hidrobicicletă în mijlocul lacului din Parcul "La Izvor" Chişinău, depăşind zona delimitată. Unul dintre băieţi a sărit în apă, iar la un moment dat a cerut ajutorul prietenilor. Datorită intervenţiei salvamarilor, acesta a fost scos din apă, dus la mal, unde a primit primul ajutor.

IGOR MOCANU, paramedic :Dacă după 10 secunde nu este prezentă respiraţia, noi începem să facem resuscitare cardio pulmonară, mâinile în lacăt şi punem pe osul stern. Trebuie să fim perpendiculari şi începem să facem compresie, aproximativ 3-5 cm adâncime.  În cazul în care avem utilaje să efectuăm respiraţia, noi facem respiraţia.

Salvatorii le-au amintit oamenilor despre regulile de siguranţă atunci când merg la scăldat.

TUDOR PROCOPIE, antrenor rugby: Avem grijă ca cei mici să nu intre în apă fără a fi supravegheaţi sau să meargă mai mult decât nivelul brâului.

"Le cunoaştem. Dacă intrăm în apă trebuie să înotăm până la semnele care sunt. Dacă suntem cu copiii trebuie să avem grijă să nu-i lăsăm fără supraveghere."

ZFR

"Am primit cartea cu regulile de securitate în apă şi am aflat că nu trebuie să intrăm mai adânc de brâu. Până la 7 ani putem cu părinţii."

În municipiul Chişinău sunt opt staţii de salvare şi 80 de salvatori care sunt la datorie 24 din 24 de ore.

STANISLAV CEGLEI, şef secţie salvare pe apă, municipiul Chişinău: Au fost verificate plajele municipale, albia, au fost extrase obiectele periculoase. Plajele au fost marcate cu semne unde adâncimea permite până la un metru 75.

OLEG MALAŞEVSCHI, şeful Direcţiei Prevenţie, IGSU: Cele mai frecvente cazuri de înec se întâmplă în zilele de weekend când oamenii practică scăldatul, când au timp liber, în special copiii.  Cetăţenilor noştri, o rugăminte: de a respecta regulile simple de comportament, de a instrui suplimentar copiii, de a-i supraveghea pe copii când practică scăldatul.

Potrivit IGSU, de la începutul anului, 17 persoane, dintre care trei minori, şi-au pierdut viaţa în bazinele acvatice din Republica Moldova.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter