Actualitate

Klaus Iohannis: Este un mare pas care s-a făcut astăzi. Din partea României, R. Moldova va primi tot ajutorul de care are nevoie pe calea integrării europene

post-img
Klaus Iohannis

Consiliul European a decis, joi, să acorde statutul de țări canditate la aderarea la UE pentru Ucraina și Republica Moldova, a anunțat președintele Klaus Iohannis, relatează știriletvr.ro.

Declarații de presă susținute de președintele României, Klaus Iohannis, în marja participării la reuniunea Consiliului European

- O zi istorică în care Consiliul a aprobat propunerea Comisiei Europene de a statua perspectiva europeană pentru Republica Moldova, Ucraina și Georgia. Iar pentru Ucraina și Repubica Moldova a aprobat statutul de candidat pentru a deveni membri în UE, este un mare pas care s-a făcut astăzi.

- Și R. Moldova și Ucraina trebuie să se apuce rapid să de lucru.

- Din partea României, R. Moldova va primi tot ajutorul de care are nevoie, vom veni cu toată experienta și toată expertiza noastră.

 

Este poziția Comisiei Europene, pe care și România o va susține. Klaus Iohannis a mai arătat că pentru prima data acordarea statului de candidat se face sub rezerva unor condiții enumerate expres, pe care Ucraina și Republica Moldova trebuie să le îndeplinească până la începerea propriu-zisă a negocierilor de aderare.

Întrebat dacă statutul de ţară candidată pentru Republica Moldova şi pentru Ucraina reprezintă o garanţie că cele două ţări vor accede imediat în Uniunea Europeană sau este un prim pas spre un proces foarte lung, Klaus Iohannis a arătat că este o garanţie că integrarea europeană se va întâmpla.

„Este, de aceea, un statut destul de discutat la nivelul instituţiilor europene, fiindcă, odată acordat, înseamnă clar că la finalul procesului statul respectiv va deveni membru al Uniunii Europene, însă nu este o garanţie unidirecţională, este nevoie şi de statul membru care doreşte să se integreze, să urmeze paşii care sunt recomandaţi, să facă formele care sunt aşteptate, pentru că extinderea Uniunii Europene nu este o extindere pur teritorială, este o un proces care este care se bazează pe valori. Până la urmă toţi cei care vor să devină parte sau membri din Uniunea Europeană trebuie nu doar să spună că vor să fie ca să fie bine, ci trebuie să facă reforme, trebuie să angajeze, trebuie să respecte principiile unui stat democratic, statul de drept, piaţa unică şi aşa mai departe. Deci este o interacţiune complexă, dar aşteptarea şi scopul întregului proces evident este ca statul respectiv să devină membru. La unii se întâmplă mai repede, la alţii se întâmplă mai încet. Dacă ne uităm la Balcanii de Vest, pentru unii procesul a început acum 20 de ani şi încă nu este foarte avansat, la alţii procesul de integrare s-a produs în trei patru ani şi a funcţionat foarte bine. Deci depinde de mulţi factori, însă eu sunt fan convins că cei care primesc statutul şi îşi doresc să devină membri ai familiei europene vor deveni, a explicat preşedintele.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter