Actualitate

Programele de decarbonizare, securitatea cibernetică și energia nucleară, discutate de ministrul Parlicov la Departamentul Energiei al SUA. Depășirea crizei energetice și diversificarea surselor de energie - pe agenda discuțiilor cu mai mulți oficiali din SUA

post-img
întrevederi

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avut o întrevedere cu doi secretari adjuncți în Departamentul Energiei al Statelor Unite, Andrew Light, responsabil pentru relații internaționale, și Kathryn Huff, responsabilă, printre altele, de agenda nucleară.

În cadrul discuțiilor au fost examinate oportunitățile de cooperare în domeniul decarbonizării, Republica Moldova asumându-și, de rând cu statele membre ale Uniunii Europene, să devină neutră din punt de vedere al emisiilor de gaze cu efect de seră către anul 2050. Acest lucru înseamnă că emisiile nete de CO2 ale țării vor fi egale cu zero, sectorul energetic având cel mai mare potențial de reducere a emisiilor GES.

De asemenea, a fost abordat sprijinul Statelor Unite la întărirea securității cibernetice a sectorului energetic din Republica Moldova, instructori din laboratoarele Departamentului Energiei fiind implicați în instruirile desfășurate recent la Chișinău pentru principalii actori din sectorul energetic, inclusiv la exerciții desfășurate sub egida NATO. Aceste exerciții au scos în evidență mai multe aspecte ce urmează a fi abordate în viitor, părțile convenind continuarea cooperării pe acest segment.

Suplimentar, pe portofoliul de energie nucleară s-a discutat despre necesitatea aderării Republicii Moldova la o serie de convenții internaționale, având în vedere aproprierea geografică a mai multor centrale nucleare din țările vecine. Este vorba, în special, de Convenția privind despăgubirile suplimentare pentru daune nucleare (CSC), ce are în prezent 11 părți contractante, suplimentar la Convenția privind notificarea rapidă a unui accident nuclear, la care Republica Moldova deja a aderat.

Aflat în vizită de lucru în SUA, ministrul Victor Parlicov  a avut  o întrevedere cu adjunctul secretarului de stat pentru resurse energetice în Departamentul de stat, Geoffrey R. Pyatt, fost ambasador în Ucraina și Grecia. Oficialul este un bun cunoscător al regiunii și a fost implicat în dezvoltarea Coridorului vertical de transport a gazelor naturale, din care fac parte Grecia, Bulgaria, România, Republica Moldova și Ucraina.

 În context, ministrul Energiei a informat despre intenția de a crea un produs comercial cu tarif unic de intrare-ieșire în sistemele gaziere ale Republicii Moldova și Ucrainei și, eventual, pentru întregul Coridor verde, pentru a-l face mai atractiv pentru traderi.  Oficialul american a exprimat sprijinul necondiționat al Statelor Unite pentru parcursul european al Republicii Moldova, interesându-se, în același timp, de scenariile după expirarea contractului de tranzit a gazelor naturale rusești pe teritoriul Ucrainei, la finele anului 2024. Victor Parlicov a dat asigurări că există voință politică la Chișinău de a menține stabilitatea în regiune și Republica Moldova nu va obstrucționa furnizarea de gaze de către Gazprom în regiunea transnistreană după expirarea contractului cu Ucraina. Însă vor trebui căutate soluții alternative, dacă nu se vor putea transporta gaze pe ruta tradițională dinspre est direct în regiunea transnistreană, iar în acest caz, coridorul vertical ar juca din nou un rol important, căci altfel nu va fi posibil de asigurat alimentarea cu gaze a regiunii transnistrene, a declarat ministrul Energiei.

Totodată, Victor Parlicov a avut o întrevedere cu cu subsecretarul adjunct pentru Europa de Est și Afaceri Politice și Regionale în cadrul Biroului pentru Afaceri Europene și Eurasiatice al Departamentului de stat al SUA, Christopher W. Smith. Părțile au discutat progresele Republicii Moldova în diversificarea surselor de energie și saltul înregistrat în ultimii ani pe dimensiunea de gaze și energie electrică. Victor Parlicov a subliniat că Republica Moldova avansează în procesul de edificare a piețelor de energie și integrare în piața europeană, descriind modificările legislative operate recent. 

În context, Victor Parlicov a mulțumit pentru sprijinul oferit de Statele Unite pentru depășirea crizei energetice și diversificarea surselor de energie.

De asemenea, au fost examinate riscurile pentru Republica Moldova și impactul asupra stabilității regiunii transnistrene a expirării contractului de tranzit a gazelor naturale rusești pe teritoriul Ucrainei. Părțile au agreat că este în interesul atât a Republicii Moldova, cât și a Statelor Unite să fie menținută stabilitatea în această regiune și să fie identificate soluții de reintegrare pașnică a Republicii Moldova. 

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter