Justiție

CSP va examina vineri dosarele pretendenților la funcția de procuror general

post-img
imagine simbol

Consiliul Superior al Procurorilor urmează să examineze vineri dosarele depuse în concurs de către pretendenții la funcția de procuror general. Chestiunea se regăsește pe ordinea de zi a ședinței CSP, anunțată pentru ora 09.00, transmite IPN.

floare carpet

CSP va examina, potrivit regulamentului, în ședință închisă dosarele celor patru candidați care și-au depus dosarele. Este vorba despre actualul procuror general interimar, Ion Munteanu, adjunctul procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi, procurorul Alexandru Cernei și Grigore Vornicescu, ex-lector universitar.

Printr-o hotărâre motivată Consiliul va decide asupra listei candidaților care îndeplinesc condițiile de participare la concurs și va stabili data, ora și locul desfășurării interviului. În cazul în care candidatul nu întrunește condițiile de participare la concurs, acesta se exclude din concurs prin hotărârea motivată a CSP.

Numirea procurorului general este unul dintre aspectele care urmează a fi soluționate pentru ca Republica Moldova să înceapă negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană. Se așteaptă că negocierile ar putea începe la sfârșitul lunii iunie. După cea de-a opta reuniune a Consiliului de Asociere Republica Moldova - UE, care s-a desfășurat pe 21 mai la Bruxelles, comisarul european pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, a menționat că există cel puțin încă un subiect care trebuie abordat și care încă nu a fost soluționat. Oficialul s-a referit la reforma justiției, inclusiv desemnarea procurorului general, „pentru ca sistemul de justiție să fie independent, imparțial, profesionist, responsabil și mai ales de încredere”.

Procurorul general Alexandru Stoianoglo a fost suspendat la începutul lunii octombrie 2021, iar la sfârșitul lunii septembrie 2023 a fost eliberat din funcție. Decretul prezidențial de eliberare din funcția de procuror general a avut la bază decizia membrilor CSP de evaluare nesatisfăcătoare a activității procurorului general din mai 2022. Interimatul a fost exercitat de către Dumitru Robu, apoi de Ion Munteanu.

CSP, inclusiv în componența precedentă, a mai făcut tentative să selecteze șeful Procuraturii General, însă toate au eșuat. Ultima dată, pe 28 februarie, Consiliul Superior al Procurorilor a decis încetarea concursului după ce Olesea Vârlan, membru CSP, l-a depunctat pe unul dintre candidații la funcția de procuror general. Membra CSP și-a anunțat demisia.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter