Alte două persoane au fost reținute în dosarul de contrabandă cu mașini de lux din Franța, Italia și Olanda, potrivit Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). În aceeași cauză penală, în iulie curent, serviciul de presă al aceleiași procuraturi informase despre reținerea a trei bărbați bănuiți de transportare ilegală a șapte mașini de lux estimate la peste 4.200.000 de lei din Uniunea Europeană.
Cele două persoane reținute recent sunt cercetate pentru introducerea ilegală în Moldova a cinci mașini în valoare de circa 2.000.000 de lei din Italia și Elveția – două Mercedesuri, două Toyota RAV4 și o mașină de model Toyota CH-R.
Aceștia au adus autoturismele în Moldova prin intervenție ilegală și modificarea codului VIN al caroseriei mașinilor. Cele cinci mașini au fost ridicate ca probe în dosarul penal investigat.
Sub conducerea angajaților PCCOCS, ofițerii Poliției de Frontieră, în urma unor percheziții în Chișinău și Dubăsari, au ridicat sume de bani care ar proveni din activitatea infracțională investigată, înscrisuri de ciornă, telefoane mobile, date cu privire la transferuri bancare între membrii grupului criminal, cartele bancare, acte pentru mijloace de transport, numere de înmatriculare străine, precum și acte românești cu semne vădite de falsificare.
Cei doi bărbați învinuiți de contrabandă au fost plasați în arest preventiv pentru 30 de zile. Investigațiile penale continuă, inclusiv în privința complicilor din afara Moldovei.
În iulie curent, în același dosar, au fost reținuți alți trei bărbați pentru contrabandă cu șapte mașini de lux din Franța, Italia și Olanda, estimate la peste 4.200.000 lei.
Cu excepția uneia care a fost ridicată în punctul de trecere Leușeni (Range Rover Vogue), celelalte șase automobile – Mercedes CLA 180 CDI, Range Rover Sport, Toyota RAV și CH-R – au fost ridicate după trei luni de documentare a schemei.
Unele dintre mașinile aduse prin contrabandă erau anunțate ca furate în Uniunea Europeană, iar altele au fost aduse în R. Moldova cu numere de înregistrare ale agregatelor falsificate.
În urma perchezițiilor au fost ridicați atunci peste 170.000 de lei, în euro și dolari, care ar proveni din activitate infracțională, o cheie universală de pornire a mașinilor furate și alte obiecte importante cauzei penale,