Social

„Cu 125% față de 2021”. Majorare importantă a indemnizației la nașterea copilului

post-img
Aproximativ 33.054 de copii vor beneficia de această indemnizație în anul 2025.
Sursa foto: cnas.gov.md

Indemnizația unică la nașterea copilului va fi majorată la 21.350 de lei, începând cu 1 ianuarie 2025, potrivit Ministerului Muncii și Protecției Sociale, care precizează că această majorare are scopul să consolideze sprijinul acordat familiilor și să contribuie la reducerea sărăciei în rândul copiilor.

În acest context, indemnizația unică la nașterea copilului a crescut cu 125% față de 2021, de la 9.459 la 21.350 de lei. Conform estimărilor Casei Naționale de Asigurări Sociale, aproximativ 33.054 de copii vor beneficia de această indemnizație în anul 2025. 

Pentru plata indemnizației, sunt prevăzute resurse financiare de aproximativ 710 milioane de lei, sumă inclusă în proiectul Legii Bugetului de Stat pentru anul 2025.

Indemnizația unică la nașterea copilului se acordă pentru fiecare copil născut viu, inclusiv în cazul gemenilor, cu condiția ca acesta să fie înregistrat la subdiviziunea competentă a Agenției Servicii Publice. Prestația se stabilește anual de către Guvern, în mărime egală cu valoarea monetară a coșului minim de bunuri necesare la nașterea copilului, calculată pentru anul precedent nașterii acestuia.

Familiile cu copii, beneficiază, de asemenea, și de alte măsuri de susținere din partea statului: indemnizație lunară de 1000 de lei, acordată tuturor copiilor cu vârsta de până la doi ani, indiferent dacă părinții sunt persoane asigurate sau nu, de care vor benefica 72.000 de copii în 2025, precum și indemnizația lunară pentru creșterea copilului până la trei ani, suma fiind stabilită în funcție de venitul părintelui.

Pe lângă majorarea indemnizației unice, Guvernul continuă să implementeze măsuri prioritare pentru susținerea familiilor. Printre acestea se numără extinderea serviciilor publice de creșă și a serviciilor alternative de îngrijire a copilului, flexibilizarea concediului paternal și a celui de îngrijire a copilului, îmbunătățirea serviciilor de sprijin destinate familiilor cu copii în situații dificile și de risc etc.

author-img_1