Situaţia în sectorul gazelor naturale rămâne incertă. Gazprom nu a rezervat volumele necesare pentru luna ianuarie, pentru a asigura cu gaze regiunea transnistreană, prin coridorul transbalcanic. Declaraţia a fost făcută de directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, pentru TVR MOLDOVA.
Până ieri, 16 decembrie, concernul rus, Gazprom, urma să facă rezerve de gaze pentru regiunea transnistreană, lucru care nu s-a întâmplat. Directorul interimar al Moldovagaz, Vadim Ceban, susţine, că mai există o alternativă prin care malul stâng al Nistrului să nu rămână fără gaz în luna ianuarie.
VADIM CEBAN, director interimar, Moldovagaz: „Nu cred că o să fie schimbări, trebuie să broneze Gazprom sau structurile Gazprom.
– Dar nu aţi luat legătura cu ei… ?
– Am luat legătura, nu mi-au confirmat nimic. Rămâne încă şansa de bronare, până la sfârşitul anului… să broneze în baza cantităţilor zilnice. A fost aşa o situaţie în 2019. Deci nu este o problemă dacă este voinţă de a rezolva pentru următoarea perioadă, fie chiar zilnice, această oportunitate există, dar în ceea ce ţine de lunar, nu este astăzi nimic.
– Cine ar acoperi cheltuielile de transport?
– Evident, conform contractului, sperăm că Gazprom să acopere până la hotar. Dar dacă nu va fi, înseamnă că Tiraspoltransgaz, cel în favoarea cui se face această bronare”.
Despre situaţia din sectorul gazelor naturale s-a discutat şi la şedinţa Consiliului în domeniul asistenței externe pentru sectorul energetic, la care a participat şi prim-ministrul Dorin Recean. Autorităţile au cerut sprijin de la partenerii internaţionali pentru a putea finaliza mai multe proiecte strategice.
MINISTERUL ENERGIEI: „Ministerul a cerut suportul experților internaționali pentru crearea unei entități centrale de stocare a rezervelor de produse petroliere, asistență financiară pentru elaborarea Planului Național de Dezvoltare Teritorială care să includă noile proiecte de infrastructură energetică la nivel local (cum ar fi rețele electrice, de gaze și de încălzire, parcuri eoliene și solare), dar și asistență pentru dezvoltarea sectorului de biogaz, în contextul cerințelor de sustenabilitate pentru biomasă și apariției piețelor organizate de energie electrică."
Pe 16 decembrie, în Republica Moldova a intrat în vigoare starea de urgenţă în energetică. Potrivit autorităților, măsura este necesară pentru a gestiona eficient riscurile legate de sistarea furnizării de gaze naturale către regiunea transnistreană de către Gazprom. Aceste riscuri sunt legate de instabilitatea în sectorul electroenergetic pe ambele maluri ale Nistrului și o posibilă criză umanitară în regiune. În prezent, malul drept cumpără circa 60 la sută din necesarul de energie de la Centrala de la Cuciurgan, peste 25 la sută este produsă de Centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, iar restul este achiziționată de pe piața OPCOM.