Actualitate

Consiliul European convine asupra poziției sale de negociere asupra Mecanismului de reformă și creștere pentru R. Moldova

post-img
Consiliul European

Consiliul European a convenit astăzi asupra poziției sale de negociere privind Mecanismul de reformă și creștere pentru Republica Moldova. Acesta este pilonul financiar al Planului de creștere pentru Republica Moldova, prezentat de Comisia Europeană în octombrie, transmite MOLDPRES.

Mecanismul va sprijini Republica Moldova în realizarea de reforme legate de UE și va stimula convergența sa economică cu UE, pe baza unei agende de reformă ambițioase. Mecanismul va promova, de asemenea, alinierea Republicii Moldova la valorile, legile, normele, standardele, politicile și practicile UE în vederea viitoarei aderări la UE. „Mecanismul va acoperi perioada 2025-2027 și se preconizează că va furniza Republicii Moldova până la 285 de milioane euro sub formă de granturi și 1,5 miliarde euro sub formă de împrumuturi concesionale”, explică Consiliul.

„UE este ferm hotărâtă să sprijine Republica Moldova pe calea aderării la UE. Reformele cuprinzătoare, împreună cu investițiile, sunt esențiale pentru a aduce Republica Moldova mai aproape de UE. Noul mecanism va da un impuls semnificativ sprijinului UE pentru astfel de reforme și investiții. Acesta oferă Republicii Moldova o ocazie unică de a-și intensifica procesele de aderare și de reformă în următorii ani”, afirmă János Bóka, ministru al Afacerilor Europene al Ungariei

Principalele elemente ale mandatului Consiliului

Poziția de negociere a Consiliului reflectă îndeaproape propunerea Comisiei de instituire a mecanismului, bazat pe Mecanismul de reformă și creștere pentru Balcanii de Vest.

În același timp, în mandatul său, Consiliul European pune un accent suplimentar pe sprijinirea Republicii Moldova în gestionarea și atenuarea provocărilor generate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și de încercările de a destabiliza Republica Moldova.

Alte ajustări ale propunerii Comisiei vizează consolidarea rolului Consiliului în guvernanța mecanismului. Acest lucru se referă, în special, la rolul său în adoptarea și modificarea agendei de reformă, la monitorizarea îndeplinirii condițiilor prealabile pentru acordarea de sprijin din partea UE și la evaluarea îndeplinirii condițiilor de plată.

Etapele următoare

Acordul privind poziția de negociere a Consiliului va permite președinției Consiliului să înceapă negocierile cu Parlamentul European după ce Parlamentul își va fi votat mandatul.

La 10 octombrie 2024, Comisia Europeană a prezentat un plan de creștere pentru Republica Moldova, care se bazează pe trei piloni: sprijinirea reformelor socioeconomice și fundamentale ale Republicii Moldova prin intermediul unei agende de reformă specifice; îmbunătățirea accesului Republicii Moldova la piața unică a UE și creșterea sprijinului financiar în următorii trei ani prin intermediul unui mecanism specific de reformă și creștere pentru Republica Moldova.

Pachetul de 1,8 miliarde euro este cel mai mare pachet de sprijin financiar al UE pentru Republica Moldova de la independența sa.


 

author-img_1

Cristian Sava

Reporter