Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) recomandă consumatorilor să facă rațional cumpărători pentru sărbători. ANSA susține că în ajunul sărbătorilor oamenii cumpără de obicei mai multe produse decât este necesar.
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) recomandă consumatorilor să facă rațional cumpărători pentru sărbători. ANSA susține că în ajunul sărbătorilor oamenii cumpără de obicei mai multe produse decât este necesar.
„Mesele copioase sunt o tradiție de sărbători. Anume în această perioadă, când rafturile magazinelor sunt arhipline cu produse alimentare în surplus, consumatorii sunt tentați să le cumpere fără a ține cont de etichetă, de aspectul exterior, de actele de proveniență a produselor sau de necesitățile reale de consum”, se menționează într-un comunicat al Agenției.
Ca rezultat, fiecare cetățean aruncă la gunoi, anual, precizează Agenția, sute de kilograme de mâncare, iar în perioada sărbătorilor cantitatea de alimente aruncate este, în medie, cu circa 30% mai mare, ceea ce crește nivelul de risipă alimentară.
Astfel, ANSA atenționează cetățenii să consume alimente moderat, fără a face risipă, iar pentru a diminua acest fenomen se recomandă, acasă, să planifice zilnic mesele; să utilizeze surplusul de produse de la prepararea meselor anterioare; să folosească caserolele pentru păstrarea alimentelor sau congelarea bucatelor gătite în plus.
La magazin sau piață, Agenția le recomandă consumatorilor să meargăi la cumpărături cu lista de produse pregătită în prealabil; să nu cumpere produse alimentare când le este foame; să cumpere doar cantitatea de care au nevoie în funcție de numărul de persoane care urmează să sărbătorească; să achiziționeze şi consumul produselor aflate la reduceri sau aproape de atingerea datei durabilității minimale, cu condiția că acestea vor fi utilizate cât mai curând posibil.
De asemenea, specialiștii în domeniul siguranței alimentelor îndeamnă consumatorii: să procure produsele alimentare doar din locuri autorizate de către ANSA; să evite produsele alimentare vândute în străzi (portbagajele mașinilor”, pe carosabil), chiar dacă prețul oferit este comparativ mai mic decât în unitățile comerciale.