Extern

Kamala Harris conduce în fața lui Trump cu 44% la 42% în cursa prezidențială din SUA, potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos

post-img
Kamala Harris
Sursa foto: 2019 Getty Images

Vicepreședinta SUA Kamala Harris este creditată cu un avans de două puncte procentuale față de republicanul Donald Trump după ce președintele Joe Biden i-a predat ștafeta în cursa pentru alegerile prezidențială, potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos.

ZFR

Aceste rezultate vin în condițiile în care Biden era cotat cu două puncte în urma lui Trump în sondajul de săptămâna trecută, înainte de ieșirea sa din cursă, duminică, scrie G4Media.

Noul sondaj, realizat luni și marți, a urmat atât Convenției Naționale Republicane, unde Trump a acceptat joi oficial nominalizarea, cât și anunțului lui Biden de duminică că părăsește cursa și o susține pe Harris.

Harris, a cărei echipă de campanie afirmă că și-a asigurat nominalizarea democraților, l-a devansat pe Trump cu 44% la 42% în sondajul național, o diferență în marja de eroare de 3 puncte procentuale.

Harris și Trump erau la egalitate cu 44% într-un sondaj din 15-16 iulie, iar Trump conducea cu un punct procentual într-un sondaj din 1-2 iulie, ambele în aceeași marjă de eroare.

În timp ce sondajele la nivel național oferă semnale importante privind sprijinul american pentru candidații politici, câteva state înclină de obicei balanța în Colegiul Electoral al SUA, care decide în cele din urmă cine câștigă alegerile prezidențiale.

ZFR

Un agent de sondare din cadrul campaniei lui Trump a minimalizat orice sondaj care arată o creștere a sprijinului pentru Harris, susținând că este probabil ca aceasta să înregistreze o creștere temporară a popularității din cauza acoperirii mediatice pe scară largă a noii sale candidaturi.

„Această creștere este probabil să înceapă să se manifeste în următoarele câteva zile și va dura o perioadă”, a declarat Tony Fabrizio, specialist în sondaje, într-o notă distribuită reporterilor de echipa de campanie a lui Trump.

Atunci când votanților din sondaj li s-a prezentat un buletin de vot ipotetic care îl includea pe candidatul independent la președinție Robert F. Kennedy Jr., Harris l-a devansat pe Trump cu 42% la 38%, un avantaj în afara marjei de eroare.

Marți, Harris și-a desfășurat campania în statul Wisconsin, care este o zonă critică de luptă. Ea a câștigat sprijinul unor figuri importante ale partidului, iar atenția s-a îndreptat de atunci spre persoana pe care o va alege drept candidat pentru funcția de vicepreședinte.

Mulți respondenți la sondajul Reuters/Ipsos au declarat că nu știu nimic despre democrații considerați ca potențiali candidați pentru a face parte din echipa lui Harris.

Aproximativ unul din patru alegători înregistrați a declarat că nu a auzit niciodată de secretarul american pentru transporturi, Pete Buttigieg, un fost candidat prezidențial democrat care a avut cea mai mare rată de favorabilitate – 37% – dintre potențialii contracandidați ai lui Harris în sondaj.

Una din trei persoane nu auzise de guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, aproximativ aceeași proporție declarând că îl privește cu ochi buni. Jumătate dintre alegătorii înregistrați în cadrul sondajului nu auziseră niciodată de senatorul de Arizona Mark Kelly și două treimi nu știau nimic despre guvernatorul de Kentucky Andy Beshear.

Sondajul, care a fost realizat online, a intervievat 1.241 de adulți americani la nivel național, inclusiv 1.018 alegători înregistrați.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter