Actualitate

Scafandrii de la staţiile de salvare din R. Moldova participă la o competiţie naţională organizată pe lacul Ghidighici. La ce probe sunt supuşi ei

Scafandrii de la staţiile de salvare din R. Moldova participă la o competiţie naţională organizată pe lacul Ghidighici. La ce probe sunt supuşi ei

120 de scafandri de la staţiile de salvare participă la o competiţie nationala organizată pe lacul Ghidighici. Timp de trei zile, ei trebuie sa-si demonstreze abilităţile la diferite probe care simulează misiuni de salvare.

ZFR

Prima probă pe care au trecut-o salvatorii a fost salvarea din apă. Pentru a ajunge la manechinul pus pe post de victimă, au avut de înotat 25 de metri. A trecut testul și un salvamar in prag de pensionare. Are 64 de ani și e din raionul Drochia. Dincolo de competiţie, salvatorii sunt constienți că de pregătirea și performanța lor depinde viaţa oamenilor. Timp de trei zile, salvatorii vor fi testați în şase probe. Întrecerile sunt monitorizate şi notate de către arbitri. Competiţia are scopul de a evalua nivelul de pregătire iar cei mai buni vor fi premiaţi.

SANDU ALECO, şef adjunct, IGSU: Scopul competiţiei este de a creşte capacitatea de conlucrare între echipele IGSU şi echipele posturilor de salvare pe apă în situaţii de urgenţă şi situaţii excepţionale. Prin această competiţie ne dorim ca salvamarii să-şi demonstreze bunele practici, experienţa de care dau dovadă.

Concursul se află la cea de-a 58-a ediţie şi se va încheia vineri. Potrivit IGSU, doar în acest an, 129 de oameni au fost salvați de la înec.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter