Actualitate

Iulian Fota: La fiecare mișcare pe care a facut-o Occidentul, Vladimir Putin a ridicat ștacheta

Iulian Fota: La fiecare mișcare pe care a facut-o Occidentul, Vladimir Putin a ridicat ștacheta

Vladimir Putin continuă să ridice mizele în războiul din Ucraina. Drept dovadă este și declarația prin care a cerut ca Ucraina să cedeze patru regiuni Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie și statut neutru permanent pentru Kiev. de această părere este fostul secretar de stat pentru afaceri strategice al Ministerului de Externe de la București, Iulian Fota. declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Impac Global” de la TVR MOLDOVA.

ZFR

„La fiecare mișcare pe care Occidentul a făcut, președintele Putin a ridicat ștacheta. Și ridică ștacheta de ce? Pentru că Rusia în continuare e încrezătoare în șansele, a fost și este în ofensivă în continuare deși ofensiva s-a mai calmat, s-a mai liniștit, pentru că între timp a venit ajutorul militar occidental. Dar Rusia a fost în ofensivă în ultimile luni, chiar de la sfârșitul anului trecut, și a consolidat, și am văzut bine cele două momente diplomatice importante, relațiile cu China și cu Corea de Nord, ceea ce este un aspect foarte important pentru că asta înseamnă logistică de toate felurile, pentru Rusia, pentru că a Rusia să ducă efortul de război. Ceea ce înseamnă că în continuare, Rusia va rămâne pe baricade, Putin speră în continuare să obțină un rezultat notabil, favorabil lui din acest război, de aceea și pretențiile sunt în continuare maximale. Să vii să spui că tot ce ai luat cu forța, ce ai jefuit de la Ucraina, trebuie să rămână ție și Comitatea Internațională a Țărilorilor Civilizate trebuie să accepte acest lucru, arată că tu în continuare ai pretenții maximale”, a declarat iulian Fota.

Fostul secretar de stat în cadrul MAE susține că deocamdată sunt șanse mici ca pe continentul european să se aștearnă pacea.

„Cât din pretențiile astea maximale rămân la nivelul ăsta, șansele reale, pentru ca să avem pace, sunt foarte scăzute. Dar asta nu înseamnă că aici poate unor lumea nu înțelege și de ce ne mai agităm, pentru că trebuie să arătăm că aici e vorba și de statele care se uită, au o poziție de așteptare, încearcă să se hotărască de partea cu ei să se poziționeze. Nu putem numai să sprijinim militarul Ucraina, trebuie în egală măsură să ne străduim și noi să dăm o șansă păcii. Și asta este de fapt esența, dacă vreți, sau sensul acestui demers pe care Ucraina, împreună cu statele occidentale și cu sprijinul Elveției, l-au întreprins la jumatea lunii”, a adăugat fostl secretar de stat.

Emisiunea integrală poate fi urmărită mai jos:

author-img_1