SCI-TECH

Caz medical tulburător: O femeie asimptomatică a răspândit particule de SARS-CoV-2 timp de 70 de zile

post-img

Până acum, un lucru este cert despre SARS-CoV-2. Efectele virusului variază considerabil de la om la om. În timp ce pandemia continuă, noul coronavirus ne surprinde tot mai mult.

O echipă de cercetători şi medici au relatat despre cazul unei femei diagnosticate cu leucemie care nu a avut niciun simptom de COVID-19, însă după 70 de zile de la primul test pozitiv, femeia încă răspândea particule infectate cu SARS-CoV-2.
 

Acest rezultat este mult mai îndelungat decât relatări anterioare despre adulţi internaţi în spital care au răspândit particule de SARS-CoV-2 timp de până la 20 de zile, după diagnosticarea iniţială. Totodată, alţi oameni au răspândit material genetic de la virus timp de până la 63 de zile după apariţia iniţială a simptomelor.

Un semnal de alarmă pentru medici şi experţi

Noul raport ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru medici şi experţii medicali. Se pare că oamenii fără simptome şi care au un sistem imunitar slăbit, precum bolnavii de cancer, pot răspândit virusul SARS-CoV-2 pentru o perioadă foarte lungă de timp. În acest caz, a fost vorba chiar de luni întregi.

„Deşi este dificil să extrapolăm de la un singur pacient, datele noastre sugerează că o răspândire pe termen lung al virusului ar putea fi un motiv de îngrijorare în cazul unor pacienţi imunocompromişi”, au scris oamenii de ştiinţă.

În jur de 3 milioane de oameni din SUA au un tip de afecţiune medicală care le compromite sau slăbeşte sistemul imunitar, astfel devenind vulnerabili la infecţie. Bolnavii de cancer şi pacienţii care au suferit un transplant cărora li se administrează medicamente imunosupresoare sunt doar câteva dintre exemple.

De ce ar fi rămas femeia infecţioasă atât de mult timp

Însă, proporţia cazurilor asimptomatice de COVID-19 încă este neclară. Pericolul este că aceşti purtători de virus ar putea să-şi vadă cu uşurinţă de traiul zilnic fără să ştie că sunt capabili să răspândească virusul, potrivit Science Alert.

Totuşi, acesta este „cel mai lung caz al unei persoane care a fost în mod activ infectată cu SARS-CoV-2 şi a rămas asimptomatică”, potrivit echipei de cercetare. Experţii cred că femeia a rămas infecţioasă atât de mult timp pentru că sistemul său imunitar deja compromis nu a permis dezvoltarea unei reacţii.