Economic

BNM a semnat un acord de colaborare cu Corporația Financiară Internațională (IFC) pentru dezvoltarea serviciilor financiare digitale

post-img
BNM a semnat un acord de colaborare cu Corporația Financiară Internațională (IFC) pentru dezvoltarea serviciilor financiare digitale

Guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, a semnat la Washington un acord de cooperare cu Corporația Financiară Internațională (CFI), membră a Grupului Banca Mondială, pe domeniul dezvoltării serviciilor financiare digitale. Documentul a fost semnat de Anca Dragu și Alfonso García Mora, vicepreședinte regional, Europa, America Latină și Caraibe, Corporația Financiară Internațională.

La întrevederea dintre conducerea Băncii Naționale cu delegația Băncii Mondiale, a fost prezentă și vicepreședinta pe Regiunea Europa și Asia Centrală a Băncii Mondiale,  Antonella Bassani.

Guvernatoarea BNM a declarat că serviciile financiare digitale au potențialul de a reduce costurile tranzacțiilor, de a crește viteza de procesare, securitatea și transparența. Anul acesta, BNM a lansat cu succes un proiect național – „MIA Plăți Instant” care deja se bucură de o mare popularitate pe teritoriul Republicii Moldova, având aproape 400 000 de utilizatori, atât persoane fizice cât și agenți economici.

„Acest proiect reprezintă mai mult decât o modernizare, o aliniere la cerințele societății la nivel european, el este un mecanism de creștere a prosperității Republicii Moldova și, în același timp, de reducere a inegalităților economice. Accesul la servicii de plată rapide și în deplină siguranță contribuie la creșterea nivelului de incluziune financiară”, a adăugat Anca Dragu.

La întâlnire au fost abordate subiecte legate de evoluția Republicii Moldova - cadrul macroeconomic și perspectivele pe termen mediu, Programul de Evaluare a Sectorului Financiar (FSAP) în Moldova, strategia de incluziune financiară, implementarea Programului FMI, dar și sprijinul financiar oferit de Banca Mondială.

Întrevederea a avut loc în marja reuniunii anuale a Fondului Monetar Internațional și Băncii Mondiale, desfășurată la Washington, SUA. Aceste reuniuni oferă o platformă pentru schimburile de experiență între statele-membre și pentru continuarea dialogului despre prioritățile de dezvoltare economică și financiară.

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter