CULTURĂ

Împărăţia cărţilor vechi de la Bălţi

Peste un milion de titluri în 57 de limbi, colecţii de carte rară şi volume ce datează din secolul 18. Vorbim despre fondul de carte al bibliotecii Universităţii Alecu Russo din Bălţi. Datorită numărului de volume, biblioteca este pe bună dreptate una dintre cele mai mari din sud-estul Europei.

Biblioteca Universităţii Alecu Russo din Bălţi a fost inaugurată în 1945. De la câteva titluri de carte, astăzi, ea a ajuns să număre sute de mii de volume, inclusiv cărţi rare. Biblioteca are o suprafaţă de şase mii de metri pătraţi şi dispune de 10 săli de lectură.

MIHAELA STAVER, bibliotecar principal, Universitatea "A. Russo", Bălţi: Patrimoniul bibliotecii include peste un milion de unitati in 57 de limbi si aboneaza 103 nbaze de date, care oferp acces la peste un milio de carti, care suplineaza colectia biblioteci.

Mândria bibliotecii sunt cele peste şapte mii de exemplare de documente şi cărţi rare scrise în 14 limbi. Unele titluri datează din secolul 18. Tot aici putem găsi exemple unicat de colecţii de carte religioasă.

ELENA CRISTIAN, şef Serviciul dezvoltare şi prelucrare a resurselor informaţionale, Universitatea "A. Russo", Bălţi: Cele mai vechi carti din colectie sunt evanghelia din 1871 o carte in slavona cu caractere chirilice. Textul este in negru rosu cu chenar. Titlul cartii e in chenar cu medalioane evanghelisti. Cartea are coperta in carton si catifea.

Deşi au peste două sute de ani, unele cărţi şi-au păstrat în mare parte aspectul şi reprezintă adevărate relicve.

ELENA CRISTIAN, şef Serviciul dezvoltare şi prelucrare a resurselor informaţionale, Universitatea "A. Russo", Bălţi: Cazania, de la 1790. Este o culegere de predici din noul testament. Este in slavona cu 1730 de pagini. Cartea este cu coperta de lemn, imbracata in piele cu inheieturi metalice.

Manuscrisele sunt valoroase, mai ales pentru că păstrează însemnările vechilor lor posesori. Tot aici sunt colecţii de carte rară ale unor autori francezi şi polonezi, editate în perioada anilor 1760-1790. Angajaţii bibiotecii acordă o atenţie deosebită condiţiilor de păstrare a volumelor, pentru a preveni deteriorarea lor.

ELENA CRISTIAN, şef Serviciul dezvoltare şi prelucrare a resurselor informaţionale, Universitatea "A. Russo", Bălţi: Temperatura 20 de grade, umiditate 40 lumina 45 luxi si curatire mecania speciala.

Evident, nu orice cititor are acces la colecţia de carte rară. Volumele sunt oferite doar la cerere. Anual, în baza permiselor, biblioteca este frecventată de peste 6000 de cititori.