POLITIC

Unionişti din Republica Moldova acuză autorităţile că le intentează dosare pentru colectare de semnături

post-img

„Vor să nu mai putem colecta semnături pentru unire. Mâine nu o să ne dea voie să ne întâlnim cu oamenii. Poimâine, prin diferite amenzi, o să ne oblige să scoatem cuvântul „Unire”. Declaraţia aparţine preşedintelui „UNIREA - ODIP”, Vlad Bileţchi, care a dezvăluit astăzi într-o conferinţă de presă că unionismul este atacat cu noi dosare.

Bileţchi a declarat că în luna mai, Asociaţia „UNIREA - ODIP” a desfăşurat o amplă campanie de colectare a semnăturilor de la oamenii care susţin ideea unirii Republicii Moldova cu România. Un cetăţean, care are mai multe conflicte cu legea, a sesizat Centrul pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal.
 
Deşi în plângere era vizat personal Vlad Bileţchi, oamenii legii au întocmit procesul-verbal pe numele organizaţiei, ceea ce măreşte amenda până la 40 000 lei.

„Este un dosar care nu mă vizează pe mine ca persoană, ci vizează organizaţia, iar amenzile pentru organizaţii sunt de 3 ori mai mari, decât pentru persoanele fizice. Sancţiunea la care s-ar putea să fim supuşi poate ajunge la 40 mii lei”, a precizat Vlad Bileţchi.

Vlad Bileţchi mai spune că niciunde nu este specificată necesitatea de a notifica Centrul pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal atunci când colectezi date de contact în scopuri personale.
 
 „Noi nu expediem nicăieri aceste date. Ele nu servesc la formarea unor baze de date. Am colectat aceste date şi am cerut o modalitate de a lua legătura cu oamenii care susţin unirea, ca să-i informăm despre acţiunile noastre. Ei benevol ne ofereau aceste date”, a declarat Vlad Bileţchi.

Astfel, liderul „UNIREA - ODIP” consideră că norma în baza căreia a fost amendată organizaţia pe care o conduce este abuzivă şi deschide oportunităţi foarte mari de aplicare a sancţiunilor, se spune într-un comunicat de presă al organizaţiei.