POLITIC

EXCLUSIV. Eugen Tomac, pentru TVR Moldova: Rusia nu mai respectă nicio regulă de drum în politica internaţională

Federaţia Rusă a încălcat toate regulile pe care şi le-a asumat după prăbuşirea URSS, nu mai respectă nicio regulă de drum în politica internaţională, iar acest război declanşat în Ucraina, fără niciun motiv temeilnic reprezintă un semnal de alarmă foarte puternic că statele UE sau NATO îşi regândesc întreaga politică de securitate. Declaraţia aparţine eurodeputatului român, Eugen Tomac, într-un interviu exclusiv oferit pentru TVR Moldova.

„Eu sunt convins că în acest an războiul se va încheia, sper ca în următoarele luni să asistăm la un acord de pace. Evident că rusia nu se va retrage din zonele ocupate în prezent şi aici este marea provocare cum vom reuşi să construim o Europă post-conflict pentru că miza cea mai importantă pentru Putin a fost să încerce pur şi simplu să anexeze întreaga Ucraină, dar nu i-a reuşit. Şi, evidet, că pentru decidenţii europeni acest semnal transmis de către Moscova, care a declanşat o invazie a unui stat vecin fără niciun motiv temeinic reprezintă un semnal de alarmă foarte puternic şi din acest punct de vedere este clar că statele UE şi statele europene care sunt sau nu sunt membre ale UE sau NATO îşi regândesc întreaga politică de securitate”, susţine eurodeputatul român.

Tomac subliniează că Federaţia Rusă a încălcat regulile stabilite după prăbuşirea Uniunii Sovietice, iar orice declaraţie a Kremlinului este privită cu neîncredere.

„Şi decidenţii de la Bruxelles sunt obligaţi să recreioneze toate strategiile în ceea ce priveşte securitatea Europei, având în vedere că Federaţia Rusă a încălcat toate regulile pe care şi le-a asumat după prăbuşirea URSS. Şi în momentul de faţă este privit cu neîncredere orice spune Moscova nu mai poate fi luat de bun tocmai pentru că, subliniez, Rusia nu mai respectă nicio regulă de drum în politica internaţională şi din acest punct de vedere este clar că UE s-a trezit în faţă cu o nouă realitate, o realitate pe care noi, cei din Estul europei, o cunoaştem foarte bine şi nu o dată am prezentat-o în termenii realişti”, a declarat Eugen Tomac pentru TVR Moldova.

În context, Eugen Tomac precizează că sancţiunile impuse Federaţiei Ruse de către UE şi nu numai, au ca scop în primul rând de a nu mai depinde de Rusia şi de a scăpa de influenţa „nefastă” a Kremlinului în Europa.

„Unele state au preferat să ignore aceste avertismente şi să facă afaceri extrem de profitabile cu Federaţia Rusă, iar banii pe care statele membre ale UE le-au vărsat în conturile companiilor ruseşti au ajutat ca acest stat să-şi consolideze un sistem militar pe care astăzi îl foloseşte tocmai cu scopul de a destabiliza Europa şi din acest punct de vedere este clar că atât sancţiunile impuse, cât şi politicile pe care urmează UE, statele dezvoltate din Europa de Vest, inclusiv SUA, vor fi elaborate cu scopul de a nu mai depinde şi de a ţine Rusia cât mai departe de influenţa sa nefastă în Europa”.

Despre influenţele războiului dus de Rusia în Ucraina, despre Acordul de Asociere a R. Moldova şi despre cererea de aderare a R. Moldova în UE, aflaţi în interviul integral cu eurodeputatul român, Eugen Tomac, care va fi difuzat pe tvrmoldova.md duminică, 17 aprilie, la ora 10:00.