POLITIC

Adrian Dupu, la şedinţa comună pentru integrarea în UE a R. Moldova: Sprijin total din partea Guvernului României

post-img

Secretarul de stat al Departamentului pentru Relaţia cu Republica Moldova (DRRM), Adrian Dupu, a participat astăzi, 14 aprilie a.c., la Palatul Parlamentului, la deschiderea lucrărilor Comisiei comune pentru integrare europeană între Parlamentul României şi Parlamentul Republicii Moldova.

Cu acest prilej, secretarul de stat al DRRM a transmis sprijinul total al Guvernului României în demersurile Republicii Moldova pentru a deveni membră a marii familii europene.

De asemenea, Adrian Dupu a punctat evoluţia implementării obiectivelor din Foaia de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare între Republica Moldova şi România, precum şi ajutorul acordat de Guvernul român Republicii Moldova în gestionarea crizei refugiaţilor.

Secretarul de stat a amintit, în faţa delegaţiilor parlamentare din România şi Republica Moldova, că Guvernul României a aprobat, la 25 martie a.c., proiectul de lege pentru ratificarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistenţă tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro, acordat de România Republicii Moldova.

Potrivit proiectului, fondurile pot fi alocate pe o perioadă de şapte ani de la intrarea în vigoare a documentului şi vor reprezenta principalul instrument de sprijinire a eforturilor Republicii Moldova de dezvoltare durabilă şi avansare pe calea reformelor şi apropierii de Uniunea Europeană.

“Nu în cele din urmă, Guvernul României a primit cu satisfacţie, la începutul acestei săptămâni, vestea înmânării Republicii Moldova de către Comisia Europeană a chestionarul cu privire la cererea de aderare la Uniunea Europeană. Premierul Nicolae Ciucă a afirmat că Executivul de la Bucureşti este pregătit să ofere sprijin în formularea răspunsurilor la chestionarul Comisiei Europene”, a declarat Adrian Dupu. 

Secretarul de stat a remarcat determinarea cu care Republica Moldova acţionează pentru realizarea obiectivului naţional fundamental, acela al aderării la Uniunea Europeană, şi a reafirmat întreaga deschidere şi cooperare din partea instituţiilor României atât de la Bucureşti, cât şi la Bruxelles. 

La sesiunea plenară au participat: consilierul prezidenţial Luminiţa Teodora Odobescu, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe, Iulian Fota, ambasadorul Republicii Moldova în România, E.S. Victor Chirilă, deputatul Andrei Daniel Gheorghe, preşedintele Comisiei comune pentru integrare europeană dintre Parlamentul României şi Parlamentul Republicii Moldova, deputatul Petru Frunze, copreşedinte Comisia Comună pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul României şi Parlamentul Republicii Moldova, parlamentari din România şi Republica Moldova şi reprezentanţi ai unor instituţii din cele două ţări.