JUSTIŢIE

„Unele persoane” care răspândesc informaţii tendenţioase despre războiul din Ucraina, anchetate de SIS, PCCOCS şi SPIA

post-img

Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) în comun cu ofiţerii SIS şi SPIA al MAI anchetează acţiunile unor persoane, care pe parcursul anului 2022 proliferează în public informaţii tendenţioase şi inventate în contextul războiului din Ucraina.

Faptele investigate vizează răspândirea acestor informaţii în mod sistematic, prin diverse mijloace – internet, TV, radio, presă tipărită. În cadrul investigaţiilor a fost stabilit faptul că aceste acţiuni au ca scop crearea în rândul populaţiei din R. Moldova a unui climat afectiv favorabil războiului, inclusiv în vederea generării unor disensiuni sociale.

Prin urmare, faptele sunt investigate prin prisma infracţiunilor prevăzute de articolele 140 şi 346 ale Codului penal. Aşa cum investigaţiile sunt în desfăşurare, alte date urmează a fi comunicate odată ce vor deveni disponibile informaţii de impact social major, în măsura în care obiectivitatea investigaţiilor nu va fi afectată. Concomitent, se solicită cetăţenilor de a se abţine de la acţiuni din categoria celor menţionate.