JUSTIŢIE

Proiectul care prevede evaluarea integrităţii candidaţilor la funcţia de membru al CSM şi CSP, adoptat în lectură finală

post-img

Mecanismul de selectare a candidaţilor la funcţia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) şi organelor specializate ale acestora a fost modificat.

În cadrul şedinţei plenare de astăzi, deputaţii au adoptat, în lectură finală, proiectul care prevede evaluarea integrităţii candidaţilor. Documentul a fost susţinut cu votul a 63 de deputaţi.

Proiectul de lege are drept scop crearea unei comisii specializate de evaluare a integrităţii candidaţilor la funcţii administrative din cadrul CSM şi CSP. Reieşind din specificul Comisiei de evaluare, precum şi din necesitatea de a exclude orice formă de control sau imixtiune în activitatea acesteia, Comisia de evaluare va dispune de independenţă funcţională şi autonomie administrativă. 

„Suntem ferm convinşi că procesul de evaluare a candidaţilor la funcţia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii şi al Consiliului Superior al Procurorilor, precum şi a organelor specializate ale acestor consilii se va desfăşura cu brio şi vom avea, către luna mai a acestui an, componenţa acestor consilii formată din oameni integri şi profesionişti”, a declarat preşedinta Comisiei juridice, numiri şi imunităţi, Olesea Stamate.

Comisia de evaluare va fi constituită din şase membri. Trei dintre ei vor fi numiţi de partenerii de dezvoltare. Ceilalţi vor fi propuşi de către Parlament, fiind respectat principiul de proporţionalitate între majoritate şi opoziţie, reieşind din numărul de mandate obţinute.

Integritatea candidaţilor va fi evaluată în temeiul unor cercetări extinse a activităţii profesionale, a respectării unor standarde de etică şi profesionalism, precum şi a lipsei unor acţiuni dubioase, care provoacă suspiciuni de corupţie.

De asemenea, Comisia de evaluare va analiza averile candidaţilor şi ale persoanelor apropiate lor, provenienţa acestora, precum şi veniturile şi cheltuielile candidaţilor. De menţionat că proiect de lege, odată adoptat, va fi aplicat pe o perioadă prestabilită de timp, până la data de 31.12.2022.