JUSTIŢIE

Curtea Penală Internaţională de la Haga deschide o anchetă privind posibile crime de război în Ucraina

post-img

Curtea Penală Internaţională de la Haga, Ţările de Jos, va deschide o anchetă cu privire la invazia Ucrainei de către Rusia cât mai „rapid posibil”, a declarat luni procurorul Karim Khan, potrivit CNN.

În urma unei examinări preliminare a situaţiei, Khan a confirmat că există o bază rezonabilă pentru „a crede că atât presupusele crime de război, cât şi crime împotriva umanităţii au fost comise în Ucraina”.

„Următorul pas este de a continua cu procesul de căutare şi obţinere a autorizaţiei de la Camera preliminară a Curţii pentru a deschide o anchetă”, a mai declarat procurorul Curţii Penale Internaţionale.

Lituania a cerut anterior CPI să deschidă o anchetă cu privire la crimele de război comise de Rusia şi Belarus în Ucraina, prim-ministrul Lituaniei, Ingrida Simonyte, spunând pentru Washington Post: „Ceea ce face Putin este doar o crimă şi nimic altceva”, potrivit The Guardian.

Odată cu creşterea dovezilor privind utilizarea nediscriminată de către Rusia a muniţie în oraşele ucrainene  guvernul de la Kiev pregăteşte, de asemenea, un caz împotriva Moscovei.

Ucraina a deschis un proces şi la Curtea Internaţională de Justiţie pentru că a lansat o invazie sub pretextul unor acuzaţii false de genocid comise împotriva vorbitorilor de limbă rusă a ţării.