Europa Azi

VIDEO. Deputatul european Siegfried Mureşan, intervenţie în plenul Parlamentului European despre „Pandora Papers”

post-img

Deputatul european Siegfried Mureşan (PPE / PNL), intervenţie în plenul Parlamentului European despre „Pandora Papers”: Un lucru este clar: publicarea documentelor „Pandora Papers” săptămâna trecută ne-a arătat mai multe adevăruri şi probleme pe care trebuie să le gestionăm de urgenţă.

În primul rând, a expus cât de uşor este în continuare pentru persoane particulare şi entităţi să ascundă bani dincolo de capacitatea de acţiune a autorităţilor fiscale şi a investigaţiilor.

În al doilea rând, ne-a arătat că lista neagră a UE privind „paradisurile fiscale” publicată după „Panama Papers” în 2017 nu este suficientă. Oamenii pot să ascundă în continuare bani şi sunt în continuare jurisdicţii care lipsesc de pe acea listă, jurisdicţii care nu sunt pe lista neagră. Şi am văzut, de asemenea, în cadrul recentelor întâlniri ale miniştrilor, că această listă nu a fost lărgită.

Al treilea element important: toţi banii care merg spre paradisurile fiscale într-un mod ilegal sunt bani care lipsesc din bugetele noastre publice. Sunt bani care ne lipsesc pentru investiţii în infrastructură, sănătate, educaţie.

Nu mai este nevoie să spun că este de neacceptat că politicieni europeni, prim-miniştri - şi ştiu că sunt alegeri în Republica Cehă - prim-miniştri, precum prim-ministrul Cehiei, ascund bani de plătitorii de taxe din UE în timp ce încă se află la masa unde se iau decizii cu privire la întreg bugetul Uniunii Europene. De aceea, domnule comisar, aştept din partea Comisiei să prezinte cât mai repede posibil măsuri suplimentare pentru combaterea evaziunii fiscale.