Europa Azi

UE lansează programul ”Europa Globală pentru drepturile omului şi democraţie”, cu un buget de 1,5 mld. de euro

post-img

Uniunea Europeană lansează programul Europa Globală pentru drepturile omului şi democraţie. Acest program, în valoare de 1,5 miliarde de euro, intensifică sprijinul UE pentru promovarea şi protejarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, a democraţiei şi a statului de drept, precum şi pentru activitatea organizaţiilor societăţii civile şi a apărătorilor drepturilor omului din întreaga lume în perioada 2021-2027, se arată în comunicatul oficial al Executivului European, citat de CaleaEuropeană.ro.

Programul va promova şi va proteja universalitatea drepturilor omului, va consolida statul de drept şi răspunderea pentru încălcările şi abuzurile în materie de drepturi ale omului şi va apăra exercitarea deplină şi efectivă a libertăţilor fundamentale, inclusiv a libertăţii de exprimare, sprijinind jurnalismul şi mass-media independente, valorificând în acelaşi timp oportunităţile şi contracarând riscurile asociate cu tehnologiile digitale şi cu noile tehnologii, notează sursa citată.

Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a declarat: „Oameni curajoşi din toate mediile luptă zilnic pentru libertăţile lor civile, pentru mass-media independente şi pentru a proteja instituţiile democratice, adesea cu mari riscuri personale. Uniunea Europeană le este alături. Programul Europa Globală pentru drepturile omului şi democraţie ne va permite să ne consolidăm sprijinul şi protecţia drepturilor universale ale omului şi a principiilor democratice în întreaga lume: pentru toată lumea, în orice moment şi oriunde. Împreună cu organizaţiile societăţii civile, cu apărătorii drepturilor omului, cu Oficiul ONU pentru Drepturile Omului şi cu Curtea Penală Internaţională, nu vom lăsa pe nimeni în urmă.”

Comisarul pentru parteneriate internaţionale, Jutta Urpilainen, a declarat: „Drepturile omului şi democraţia reprezintă o piatră de temelie a dezvoltării durabile şi favorabile incluziunii şi sunt esenţiale pentru a aborda provocările globale şi pentru a se asigura că cetăţenii îşi ating potenţialul maxim şi îşi realizează aspiraţiile. Indiferent de modul în care se măsoară acest lucru – în ceea ce priveşte stabilitatea, egalitatea, creşterea economică, sănătatea sau longevitatea – democraţiile au întotdeauna performanţe mai bune decât alte forme de guvernare pe termen lung. Sunt mândru să mă gândesc la nenumăraţii apărători ai drepturilor omului, tineri, femei, fete şi organizaţii ale societăţii civile cărora programul Europa Globală pentru drepturile omului şi democraţie, în valoare de 1,5 miliarde de euro, le va permite să construiască un viitor mai bun pentru noi toţi.”

Europa Globală – Drepturile omului şi democraţia

Programul “Europa globală pentru drepturile omului şi democraţie” pentru perioada 2021-2027, care va completa sprijinul suplimentar la nivel bilateral şi regional, este instrumentul emblematic al UE pentru acţiuni de promovare a drepturilor omului şi a democraţiei, inclusiv pentru a

bordarea impactului provocărilor globale, cum ar fi schimbările climatice şi degradarea mediului, tehnologiile digitale şi noile tehnologii sau pandemia COVID-19.

Programul poate sprijini activităţi în orice ţară din afara UE şi la nivel mondial. Prin urmare, acesta completează alte programe ale UE la nivel local, naţional şi regional.