Europa Azi

Eurodeputatul Dragoş Tudorache a fost ales vicepreşedinte al grupului Renew Europe din Parlamentul European

post-img

Europarlamentarul USR Dragoş Tudorache a fost ales miercuri seară vicepreşedinte al grupului Renew Europe, a treia cea mai influentă forţă politică din Parlamentul European, declarându-se “onorat” de mandatul încredinţat.

Tudorache a fost ales vicepreşedinte în contextul în care Renew Europe şi-a ales noua conducere după retragerea lui Dacian Cioloş din funcţia de preşedinte al grupului, funcţie care a fost preluată de eurodeputatul francez Stéphane Séjourné, un influent colaborator al preşedintelui Emmanuel Macron.

Dragoş Tudorache a subliniat că alegerea sa în funcţia de vicepreşedinte “este o dovadă suplimentară a importanţei delegaţiei USR PLUS în cadrul grupului nostru european şi o recunoaştere a muncii noastre comune depusă în ultimii doi ani”.

USR este una dintre cele mai mari delegaţii naţionale din cadrul Renew Europe.

“Personal, sunt conştient de responsabilitatea noastră politică de a echilibra spectrul politic european şi de a construi în continuare o viziune pro europeană. Misiunea încredinţată de alegătorii care mi-au acordat acest mandat în 2019 rămâne fundamentală în efortul nostru de a demonstra că politica poate fi centrată pe principii, valori, şi rezultate concrete pentru cetăţeni”, a mai punctat Tudorache.

Au mai fost aleşi vicepreşedinţi Renew Europe: Iskra Mihaylova din Bulgaria, Katalin Cseh din Ungaria, Luis Garicano din Spania, Frederique Ries din Belgia, Morten Løkkegaard din Danemarca şi Nicola Danti din Italia şi Malik Azmani, din Olanda.

Dragoş Tudorache este membru al Parlamentului European din iulie 2019. El a candidat la alegerile din 26 mai 2019 pe listele Alianţei USR-PLUS, ocupând poziţia a cincea pe listă. În legislativul european, el activează ca membru cu drepturi depline în Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne ( LIBE), Delegaţia pentru relaţiile cu Bosnia-Herţegovina şi Kosovo (DSEE) şi Delegaţia pentru relaţiile cu Statele Unite (D-US). 

În septembrie 2020, Tudorache a fost ales preşedintele Comisiei speciale a Parlamentului European privind inteligenţa artificială în era digitală (AIDA). Totodată, eurodeputatul român este raportorul Parlamentului European pentru relaţia cu Republica Moldova.