Europa Azi

Eurodeputaţii doresc măsuri de protecţie pentru media şi ONG-uri faţă de procesele judiciare abuzive

post-img

Uniunea Europeană are nevoie de reguli împotriva acţiunilor în justiţie abuzive care încearcă să reducă la tăcere vocile critice, susţin comisiile de libertăţi civile (LIBE) şi afaceri juridice (JURI) din Parlamentul European, potrivit unui comunicat postat joi pe site-ul legislativului european.

Într-un proiect de raport, adoptat joi cu 63 de voturi pentru, 9 voturi împotrivă şi 10 abţineri, eurodeputaţii propun măsuri pentru a contracara ameninţările pe care procesele strategice contra participării publice (SLAPP) le ridică pentru jurnalişti, ONG-uri şi societatea civilă.

Membrii PE regretă că niciun stat membru încă nu a adoptat o legislaţie împotriva SLAPP şi îşi exprimă îngrijorarea legată de efectele acestor procese judiciare asupra valorilor UE şi pieţei interne europene. Ei evidenţiază frecventul dezechilibru de putere şi resurse între reclamanţi şi pârâţi, ceea ce subminează dreptul la un proces corect.

Eurodeputaţii se declară îngrijoraţi de faptul că SLAPP sunt uneori finanţate de la bugetul public şi de utilizarea acestuia în combinaţie cu alte măsuri ale statului contra media independente şi societăţii civile.

Documentul adoptat de LIBE şi JURI solicită Comisiei Europene să analizeze cele mai bune practici aplicate în prezent în afara UE în cazul SLAPP şi prezintă un set de măsuri, inclusiv legislative. Potrivit eurodeputaţilor, acestea ar trebui să includă:

- un cadru juridic ambiţios în viitoarea lege privind libertatea media;
- reguli privind respingerea timpurie de către instanţele judecătoreşti astfel încât SLAPP să poată fi oprite rapid pe baza unor criterii obiective, precum numărul şi natura proceselor în justiţie deschise de reclamant, alegerea jurisdicţiei sau existenţa unui dezechilibru clar de putere;
- sancţiuni pentru reclamant dacă acesta nu reuşeşte să justifice de ce acţiunea sa în justiţie nu este abuzivă;
- măsuri de protecţie împotriva SLAPP combinate (cele care combină acuzaţiile penale cu cele civile) şi măsuri care garantează că defăimarea (care este o faptă penală în majoritatea statelor membre, în pofida solicitărilor de dezincriminare făcute de Consiliul Europei şi OSCE) nu poate fi folosită pentru SLAPP.

Co-raportorii în acest dosar sunt Roberta Metsola (PPE) şi Timo Wölken (S&D). Raportul va fi supus la vot în plenul PE în sesiunea din noiembrie de la Strasbourg.