Europa Azi

Comisia Europeană ia măsuri pentru îmbunătăţirea securităţii cibernetice a dispozitivelor wireless de pe piaţa UE

post-img

Comisia Europeană a luat măsuri vineri, 29 octombrie, pentru a îmbunătăţi securitatea cibernetică a dispozitivelor wireless disponibile pe piaţa europeană, potrivit CaleaEuropeana.ro.

Pe măsură ce telefoanele mobile, ceasurile inteligente, dispozitivele de urmărire a activităţii fizice şi jucăriile wireless sunt din ce în ce mai prezente în viaţa noastră de zi cu zi, ameninţările cibernetice reprezintă un risc tot mai mare pentru fiecare consumator, relatează sursa citată. Actul delegat la Directiva privind echipamentele radio, adoptat astăzi, urmăreşte să se asigure că toate dispozitivele wireless sunt sigure înainte de a fi vândute pe piaţa UE. De asemenea,  stabileşte noi cerinţe legale privind măsurile de protecţie în materie de securitate cibernetică, de care producătorii vor trebui să ţină seama la proiectarea şi producţia produselor în cauză. În plus, va proteja viaţa privată şi datele cu caracter personal ale cetăţenilor, va preveni riscurile de fraudă monetară şi va asigura o mai bună rezilienţă a reţelelor noastre de comunicaţii.

Măsurile propuse astăzi vor viza dispozitivele wireless, cum ar fi telefoanele mobile, tabletele şi alte produse capabile să comunice prin internet, jucăriile şi echipamentele de îngrijire a copiilor, cum ar fi monitoarele pentru bebeluşi, precum şi o serie de echipamente portabile, cum ar fi ceasurile inteligente sau dispozitivele de urmărire a stării de fitness.

Noile măsuri vor contribui la:

  • Îmbunătăţirea rezilienţei reţelei: Dispozitivele şi produsele wireless vor trebui să încorporeze caracteristici care să evite afectarea reţelelor de comunicaţii şi să împiedice posibilitatea ca dispozitivele să fie utilizate pentru a perturba funcţionalitatea site-urilor web sau a altor servicii.
  • Protejarea mai bună a vieţii private a consumatorilor: Dispozitivele şi produsele wireless vor trebui să aibă caracteristici care să garanteze protecţia datelor cu caracter personal. Protecţia drepturilor copiilor va deveni un element esenţial al acestei legislaţii. De exemplu, producătorii vor trebui să pună în aplicare noi măsuri pentru a preveni accesul neautorizat sau transmiterea neautorizată a datelor cu caracter personal.
  • Reducerea riscului de fraudă monetară: Dispozitivele şi produsele wireless vor trebui să includă caracteristici care să reducă la minimum riscul de fraudă atunci când se efectuează plăţi electronice. De exemplu, acestea vor trebui să asigure un control mai bun al autentificării utilizatorului pentru a evita plăţile frauduloase.

Actul delegat va fi completat de o Lege privind Rezilienţa Cibernetică, anunţată recent de preşedintele von der Leyen în discursul privind Starea Uniunii, care ar urma să acopere mai multe produse, luând în considerare întregul lor ciclu de viaţă. Propunerea de astăzi, precum şi viitoarea lege privind rezilienţa cibernetică, vin în continuarea acţiunilor anunţate în noua strategie a UE în materie de securitate cibernetică, prezentată în decembrie 2020.

Actul delegat va intra în vigoare după o perioadă de examinare de două luni, în cazul în care Consiliul şi Parlamentul nu vor ridica nicio obiecţie.

După intrarea în vigoare, producătorii vor avea la dispoziţie o perioadă de tranziţie de 30 de luni pentru a începe să se conformeze noilor cerinţe legale. Acest lucru va oferi industriei suficient timp pentru a adapta produsele relevante înainte ca noile cerinţe să devină aplicabile, ceea ce se preconizează că se va întâmpla la mijlocul anului 1924.