ECONOMIC

Uniunea Europeană oferă mai mult decât am cerut. R. Moldova va primi peste 36 de milioane de euro, bani pentru redresarea economică

Uniunea Europeană oferă mai mult decât am cerut. În loc de 20 de milioane de euro, Republica Moldova va primi peste 36 de milioane de euro in cadrul planului de redresare economică după Covid, în valoare totală de 600 de milioane de euro. Premierul Natalia Gavriliţa spune insă că avem o restanţă din cauza căreia este în pericol debursarea banilor din programul de asistenţa macro-financiară oferit de UE.

Prim-ministrul Natalia Gavriliţa a declarat că Republica Moldova va încasa un grant de 36,4 milioane de euro iar banii vor intra în cont ca sprijin direct la bugetul naţional.

NATALIA GAVRILIŢA, prim-ministrul Republicii Moldova: „21,4 milioane de euro au fost resurse planificate în bugetul de stat şi 15 milioane de euro sunt resurse adiţionale care nu au fost iniţial incluse în buget.”

Nu se ştie însă când vor fi daţi banii din asistenţa macro-financiară de 50 de milioane de euro. Premierul spune că o decizie va fi luată în următoarele săptămâni, în funcţie de cum autorităţile de la Chişinău îndeplinesc condiţionalităţile stabilite de Bruxelles. Este vorba despre adoptarea Codului Vamal, a Legii cu privire la declararea averilor şi promovarea integrităţii, dar şi transparentizarea achiziţiilor în Sănătate. Avem însă o restanţă care ne-ar putea costa scump.

NATALIA GAVRILIŢA, prim-ministrul Republicii Moldova: „Însă, una din condiţii şi anume Strategia de Recuperare a Banilor Furaţi nu a fost realizate pe deplin. Am avut şi audirea procurorului general sau încercări şi am văzut scrisorile pe care le-a publicat procurorului general. Sperăm foarte mult că partenerii europeni ne vor da o excepţie la această condiţionalitate care nu este integral în competenţa Guvernului,”