Social

Sărbătoare astăzi în casele credincioşilor din Republica Moldova. Frumoasele tradiţii de Paște s-au păstrat la sate

Sărbătoare astăzi în casele credincioşilor din Republica Moldova. Frumoasele tradiţii de Paște s-au păstrat la sate

Dimineaţă, oamenii au venit de la biserici cu lumină şi au împărtăşit bucuria Învierii cu cei de acasă. Frumoasele tradiţii româneşti s-au păstrat la sate. Copiii s-au spălat pe obraji cu un ou roşu şi unul alb şi au gustat din bucatele sfinţite. Ziua a continuat cu masa de sărbătoare, în jurul căreia s-au adunat familii şi prieteni.

În familia Cotruţa, din satul Hârtopul Mare, raionul Criuleni, Paştele e aşteptat în fiecare an cu multă bucurie. Tradiţiile specifice acestei zile s-au păstrat cu sfinţenie căci, spun gospodarii, acestea unesc neamul românesc.

"M-am spălat cu ouă. Un ou roşu şi unul alb. Oul roşu este ca să fiu rumenă şi oul alb este pentru ca să fim sănătoşi. – Ai găsit şi nişte monede acolo? – Da. – Pentru ce sunt ele? – Pentru ca să fim bogaţi."

Paştele nu este doar o sărbătoare religioasă, ci un bun prilej pentru familia Cotruţa să dedice mai mult timp celor dragi, să cânte împreună şi să stea de vorbă.

"Paştele să-l întâlnim. Toţi creştinii mulţumim. Paştele să-l întâlnim."

VIORICA COTRUŢA locuitoare, satul Hârtopul Mare: Când e seară şi încă sunt acasă şi deja se aud clopotele Învierii, că iată-iată este ora 00:00 şi se zice ,,Hristos a Înviat", am o... parcă îmi sare inima din piept, e o fericire enormă. În dimineaţa de Paşti, de obicei, o aşteptăm pe bunica să vină cu coşul în care are bucatele sfinţite. Vin copiii, neapărat, cu ,,Hristos a Înviat", primesc în dar ouă roşii, dulciuri, cozonaci. Tradiţiile cred că se trag din stră-străbuneii mei, ai noştri. Încercăm cât putem, pe cât de puţin, să le respectăm, să le transmitem şi copiilor.

Dimineaţă, toţi au gustat din bucatele sfinţite la slujba Învierii şi, mai apoi, s-au aşezat la masa de sărbătoare, pentru a ciocni ouă roşii, aşa cum cere obiceiul.

VALENTINA CONTRUŢA locuitoare, satul Hârtopul Mare: Am cinci copii, mulţi sunt plecaţi peste hotare şi am rămas numai cu nora şi cu nepoţeii. Dar, bodaproste Domnului, suntem sănătoşi şi le transmitem şi celor care nu sunt cu noi multă sănătate, le ducem dorul şi să se întoarcă cu bine acasă, îi aşteptăm cu drag.

În această zi, în unele sate din Republica Moldova, copiii merg pe la casele gospodarilor vecini, să ducă mai departe vestea Învierii. Iar finii de cununie obişnuiesc să meargă în vizită la naşi, pentru a sărbători Învierea lui Hristos.

LIDIA STAVILA locuitoare, satul Hârtopul Mare: Sărbătorile pascale sunt cele mai aşteptate, datorită faptului că în aceste zile se adună cei dragi la masă. Suntem în aşteptarea fraţilor. Asta e situaţia la ziua de astăzi că... o să facem legătură şi cu rudele noastre de peste hotare, să ciocnim virtual.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter