În aceste zile, vântul slab, ceaţa şi lipsa precipitaţiilor au favorizat acumularea poluanţilor în aer. Specialiştii spun că sunt depăşiri de aproape 1,5 ori al dioxidului de azot în Chişinău şi Bălţi, iar populaţia din categoriile de risc poate simţi consecinţele. Pentru o analiză de calitate şi mai rapidă a aerului, Republica Moldova a primit un laborator mobil performant, din partea României.
Factorii climatici, activitatea industrială, dar şi mijloacele de transport duc la poluarea aerului în această perioadă, spun specialiştii.
VASILE PARAŞCIUC, şef interimar, Laboratorul de referinţă de mediu: „Sunt din cauza inversiunilor termice sau a ceţii, pe nişte straturi de reţinere, care nu permit ca poluanţii din atmosferă să treacă uşor. Dioxidul de azot, careva depăşiri în aceste zile, la hidroformică. Cât o să fie aceste inversiuni termice, vor fi aceste concentraţii şi o să se menţină pe o perioadă”.
Locuitorii municipiului Chişinău se plâng pe calitatea aerului, în special dimineaţa şi seara, şi spun că autorităţile ar trebui să ia măsuri drastice pentru reducerea poluării.
„Vreau să vă spun că atunci când e ceaţă şi umiditate, mereu e un aer poluat. Şi uitaţi-vă câte maşini sunt! E cam greu de respirat, oraşul e aglomerat de aceea calitatea aerului lasă de dorit. E la fel, poate mai spre seară este mai poluat, dar nu văd o diferenţă, cel puţin nu o sesizez. E clar lucru că trebuie să fie un aer mai bun, mai pur şi să avem o sănătate mai bună. Evident că ecologia foarte mult contează şi da evident trebuie de îmbunătăţit calitatea aerului deoarece sunt multe maşini, asta se simte”.
Republica Moldova dispune de un laborator mobil pentru monitorizarea calităţii aerului, în valoare de peste 740 de mii de lei, donat recent de România. Cu acest echipament modern, rezultatele sunt disponibile în numai o oră, comparativ cu 24 de ore necesare anterior.
VASILE PARAŞCIUC, şef interimar, Laboratorul de referinţă de mediu: „Acest laborator mobil este echipat cu mai multe aspiratoare. Fiecare aspirator prelevează anumiţi parametri, de exemplu monoxidul de azot, dioxidul de azot, amoniacul. Şi mai este un aspirator care prelevează particule de praf PM10 la centimetru cub.Până acum avem două staţii staţionare una de tip trafic în municipiul Chişinău şi una de tip rural la Mateuţi”.
DORIN POVERJUC, director, Agenţia de Mediu: „Este unicul la moment în Republica Moldova şi este specializat pe prelevarea probelor de aer. Datorită faptului că este automat, aflarea acestuia este posibilă oriunde în cazurile de incendiu sau situaţiilor de urgenţă”.
Specialiştii îndeamnă persoanele vârstnice şi pe cei cu afecţiuni respiratorii să nu iasă din case în orele de vârf.