Pensiunile și restaurantele din Republica Moldova sunt pregătite să-și întâmpine oaspeții de Crăciun și Revelion. Camerele sunt decorate în stil tradiţional, iar bucatele vor umple mesele de sărbătoare.
Pensiunile din regiunea Orheiul Vechi vor fi pline de sărbători. Oaspeții vor fi întâmpinați cu bucate tradiționale moldovenești și vin fiert.
STELA CECAN, bucătar: „Răcitura, cighiri, pârjoalele, sigur că sarmalele. Sarmalele sunt cele mai tradiţionale bucate”.
Turiștii vor dormi pe lejancă, un tip de pat tradițional, care a fost reparat cu grijă. Prețul unei nopți de cazare pentru două persoane, cu meniu inclus, este de aproximativ 1500 de lei.
„Acum pregătim totul, dăm cu var și cu vopsea. Renovăm tot ca să creăm o atmosferă de sărbătoare. După aceea, vom pune totul la loc, vom înfrumuseța camera și vom aștepta oaspeții”.
OLESEA COJOCARU, administrator, pensiune turistică: „Dacă ne referim la Crăciunul pe stil nou, 50% din pensiune este deja rezervată, iar numeroase mese sunt deja ocupate. Vom avea delegații din România care doresc să vină, inclusiv o agenție din România ce aduce un grup de 50 de turiști. Le vom oferi un masterclass de preparare a crăciuneilor și a sarmalelor, deoarece la noi sunt gătite într-un mod ușor diferit față de rețetele lor, iar, desigur, nu vor lipsi preparatele tradiționale de Crăciun. În ceea ce privește cazarea pentru Revelion, întreaga pensiune este deja rezervată”.
Pe lângă meniul traditional, ofertele pensiunilor includ plimbări cu căruţa, colinde și ruguri, în locul focurilor de artificii.
ALA BENZIN, administrator pensiune: „Dacă vor ca seara să fie cu rug, facem rug. Avem plimbare cu căruța, iar iarna, desigur, este cu sania. Vor veni și grupul folcloric, și grupul mai mare, dar și tinerii din sat. Vom cânta colindul nostru tradițional, deoarece fiecare sat are colindul său propriu”.
Şi restaurantele au oferte tentante.
ANDREI POPA, manager club karaoke: „În aceste meniuri sunt incluse: salate, gustări reci, sushi, două preparate calde la alegere și băuturi incluse. Oaspeții vor fi întâmpinați cu un cocktail de bun venit și preparate delicioase. Toată seara incendiară va fi animată de DJ și moderatori”.
Sunt disponibile meniuri de 1000, 1400 și 1700 de lei de persoană, în funcție de preparatele și băuturile alese.