11 sate de pe malul drept al Nistrului, conectate la rețeaua din zona transnistreană, ar putea fi afectate de o eventuală întrerupere a livrărilor de gaze rusești. Localnicii au început să caute alternative în cazul în care vor fi deconectări. Cele mai afectate localităţi pot fi Copanca, raionul Căuşeni, şi Varniţa, raionul Anenii Noi. Autorităţile de la Chişinău caută soluţii, iar de joi, 26 decembrie, la Guvern va fi activată o celulă de criză pentru a gestiona o eventuală situaţie de risc.
Localitatea Copanca din raionul Căuşeni ar putea fi una dintre cele mai afectate în cazul unor eventuale deconectări de gaze şi energie electrică. Primăria, Poliţia, pompierii şi punctul medical au alternative şi se pot încălzi cu lemne. Celelalte instituţii au doar gaze naturale, iar administraţia publică locală caută soluţii. VICTOR RUSANOV, viceprimar, Copanca: „Noi avem două instituţii de învăţământ şi o grădiniţă. Toate acestea se încălzesc la gaz. Cred că, cel mai probabil, vor învăţa la distanţă. Deja vom vedea după caz. Dacă va fi electricitate vom găsi alte soluţii. Dar dacă lumina va fi deconectată pe mult timp, cel mai probabil vor învăţa online, iar grădiniţa din păcate va fi închisă”.
În localitate sunt aproape 1500 de gospodării. Primăria va încerca să mărească bugetul pentru anul 2025 pentru a putea veni în ajutorul familiilor vulnerabile. Localnicii sunt panicaţi, iar unii au început să cumpere generatoare sau butelii de gaz.
„Ne este frică. Ce poţi să faci fără lumină? Nimic. E greu fără lumină şi fără gaz. Lumea e toată panicată de asta, dar nu putem face nimic. La magazin este totul. Noi deja am cumpărat lămpi, gaz. Noi deja ne-am gătit. AVem elev în clasa a cincea. Am lemne. Baba are 69 de ani şi are grijă”. O altă localitate care se alimentează cu gaz şi energie electrică din regiunea trasnistreană este satul Varniţa, raionul Anenii Noi. ANGELINA UNGUREANU, jurnalist TVR MOLDOVA: „Am încercat să aflăm ce măsuri va lua administrația publică locală din Varnita în cazul unor eventuale întreruperi de gaze, însă primarul localității era plecat la o ședință în Anenii Noi. Edilul a refuzat să ne ofere un interviu, dar ne-a spus la telefon că situația este dificilă pentru că alimentarea localităţii cu gaz depinde în totalitate de regiunea transnistreană. Acum așteaptă să vadă ce decizii va lua conducerea țării pentru rezolvarea acestei probleme”. „Ştiţi, eu am casă la sol, am sobă. Pentru noi nu-i aşa dificil pentru că avem lemne. Iată oamenii de la blocurile de locuinţe nu ştiu cum vor trăi. Va fi foarte greu. Aşa ceva nu a fost niciodată şi nici nu ar trebui să se întâmple” La unul din magazinele din Varniţa vin şi locuitori din regiunea transnistreană. Unii par optimişti alţii caută soluţii. „Nu ştim până când. Trăim la casă pe pământ, dar sobă nu am. Toţi aşteptăm şi ne gândim că poate totul va fi bine. Nici nu ştiu. Cred că vom trece la cămine pe electricitate. Dacă nu vom avea lumină, chiar nu ştiu”.
Guvernul de la Chișinău caută soluții pentru a nu lăsa în frig și întuneric locuitorii din cele 11 localităţi din zona de securitate, dar şi din regiunea transnistreană. OLEG SEREBRIAN, vicepremier pentru Reintegrare: „Din păcate este şi vina unor autorităţi publice locale, care au fost comode, care au dorit să consume gaz ieftin, electricitate ieftină. Să înţelegem că s-ar putea întâmpla în unele dintre aceste localităţi să apară temporar anumite probleme, cu deconectări de lumină, alimentarea cu gaz, pentru că este o problemă de infrastructură. Cum spuneam, trebuie rapid să fie racordată, revăzută, reajustată şi asta nu durează o oră sau o zi. Sigur că instituţiile competente vor face tot posibilul ca aceste lucruri să fie desfăşurate în timp util”.
Premierul Dorin Recean a anunța de ieri că, de pe 26 decembrie, la Guvern va fi activată o Celulă de Criză, pentru gestionarea situațiilor de urgență în contextul crizei energetice.