Social

Înainte de Crăciun şi Anul Nou, carnea de porc este la mare căutare

video

Înainte de Crăciun şi Anul Nou, carnea de porc este la mare căutare. Comercianţii spun că nu au umblat la preţ, spre bucuria cumpărătorilor. Chiar şi aşa, pentru a face economii, unii oameni aleg să cumpere carne de găină, care e puţin mai ieftină.

BFCO

La ferma din satul Chirca, raionul Anenii Noi, cresc anual 50 de mii de porci. Apropierea sărbătorilor înseamnă şi vânzări mai mari.

ANDREI TĂBĂCARU, director comercial, fermă de porcine: „Planificăm pentru luna decembrie să avem vânzări de circa 5000-4500 de capete de porci. Vânzările în decembrie ar însemna procentual circa 10 % din vânzările anuale”. Un porc de nouă luni ajunge până la 120 de kilograme.

ANDREI TĂBĂCARU, director comercial, fermă de porcine: „Suntem unicii crescători de porci care au pe teritoriu fermei şi abator şi secţie de tranşare. Secţia de tranşare înseamnă dezosare. Adică toate părţile corpului pe care le vedeţi pe tejghe, de genul ceafă, şold, spată muşchiuleţ, noi le producem aici”.

Dacă prețul de la fermă este de 60 de lei pentru un kilogram, în piețe vom plăti mai mult. De exemplu, costița și carnea macră se vând cu 85 de lei kilogramul, iar carnea tocată ajunge la 80 de lei pentru un kilogram.

„La sarmale, un kilogram la o fripturică, un picioruş la răcitură şi asta e tot. Cu 400 de lei o bătrânică se aprovizionează pentru un Crăciun sau pentru Revelion. Carne autohtonă, coaptă la paie, e extraordinartă carnea! – Ar urma să mai crească preţurile?- Nu cred. Suntem bucuroşi ca lumea să-şi cumpere cu aşa preţ”. Comercianții spun că, în acest an, nu au umblat la preţul cărnii. Oamenii îşi fac deja provizii pentru Crăciun şi Anul Nou.

BFCO

„Avem băieţi prin străini şi vrem să le mai trimitem şi lor, că vor şi ei de acasă. – Ce o să le trimiteţi? – Vor urechi de porc, carne bunişoară. Foarte scump. Pentru pensile noatre e foarte scump. –Chiar şi aşa ce o să cumpăraţi? – De găină”.

Pe lângă cei aproximativ 400 de mii de porci crescuți anual în Republica Moldova, care acoperă 80% din cererea internă, țara mai importă, anual, până la 10 mii de tone de carne.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter